CRIZA REFUGIATILOR: OPREA cere PEDEPSE MAI MARI pentru TRAFICANTII DE MIGRANTI. Pana la 12 ani inchisoare. UPDATE

Ministerul Afacerilor de Interne (MAI), condus de GABRIEL OPREA, cere inasprirea pedepselor pentru TRAFICUL DE PERSOANE, in contextul celui mai mare exod din Europa al REFUGIATILOR si MIGRANTILOR de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza Realitatea. 

Potrivit sursei citate, MAI cere ca PEDEAPSA MINIMA pentru un TRAFICANT DE MIGRANTI sa creasca de la 2 la 5 ani, iar PEDEAPSA MAXIMA sa ajunga la 12 ani. 

Reamintim ca luna trecuta autoritatile maghiare si austriece au retinut 24 de cetateni ROMANI pentru TRAFIC DE PERSOANE.  De asemenea, la sfarsitul lunii trecute ofiterii DIICOT au DESTRUCTURAT o retea care a trecut ilegal granita Romaniei peste 150 de REFUGIATI in trei luni. 

CITESTE SI: DIICOT A DESTRUCTURAT O RETEA DE TRAFICANTI DE REFUGIATI ILEGALI

UPDATE 13.40 “Initiativa este un demers de DESCURAJARE a celor care racoleaza, calauzesc si transporta persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei”, informeaza un comunicat al MAI remis luni Agerpres.

Potrivit proiectului de lege, TRAFICUL DE MIGRANTI savarsit in scopul obtinerii unui folos patrimonial sau cand se desfasoara prin mijloace care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea migrantului ori cand acesta este supus la tratamente inumane se va sanctiona cu o PEDEAPSA care poate ajunge pana la 12 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.

Totodata, prin modificarea propusa la articolul 263 din Codul penal, MINIMUL PEDEPSEI pentru infractiunea de trafic de migranti creste de la 3 la 5 ani.

Proiectul, initiat prin dispozitia viceprim-ministrului pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, mai prevede CONFISCAREA SPECIALA A BUNURILOR care au fost folosite in orice mod pentru savarsirea acestor infractiuni sau a BANILOR rezultati din traficul de migranti.

“Majorarea limitelor de pedeapsa constituie o actiune eficienta in scopul prevenirii si combaterii traficului ilegal de migranti pe calea terestra aeriana si maritima si se subordoneaza in mod firesc masurilor adoptate la nivel international”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, avand in vedere obligatiile asumate de Romania in materia cooperarii internationale, a schimbului de informatii, precum si a altor masuri corespunzatoare securizarii frontierei de stat, este necesara contracararea cauzelor profunde ale migrarii ilegale, in special acelea care sunt legate de tratarea cu umanitate si respectarea drepturilor migrantilor, precum si reducerea avantajelor pe care migrarile internationale le aduc celor care intentioneaza sa profite de situatia speciala in care se regasesc migrantii.

Sursa foto: thecapitalpost