CRUCEA de pe CARAIMAN, restaurata cu fonduri norvegiene

CRUCEA de pe CARAIMAN va fi restaurata in cadrul unui proiect finantat din fonduri norvegiene care are o valoare de doua milioane de euro.

Potrivit managerului de proiecte cu finantare europeana din Primaria Busteni, Ion Vasilescu, proiectul presupune atat restaurarea monumentului, cat si realizarea unui muzeu la baza acestuia, a unei platforme de belvedere suspendate si a unor instalatii moderne de vizionare si filmare.

“De la inaugurarea din 1928, CRUCEA CARAIMAN nu a avut nici macar o reparatie majora. (…) Am gasit o sursa pentru a reface acest monument. Am lucrat timp de doi ani cu experti. Lucrarea se face de o calitate extraordinara si se incearca folosirea acelorasi materiale cu care s-au facut initial postamentul si partea metalica. S-au facut expertize. Este un proiect mare, in valoare de doua milioane de euro, ce va fi finantat cu un fond extern norvegian care este eligibil doar pe refacerea monumentelor in Romania”, a spus Ion Vasilescu, citat de Agerpres.

A fost initiata si o campanie de strangere de fonduri intitulata “Dati un ban pentru CARAIMAN” care ar putea asigura cofinantarea pentru acest proiect.

Conform datelor din pliantul de promovare a acestei campanii, proiectul mai prevede amenajarea unui heliport balizat, iluminare arhitecturala inteligenta a monumentului, minicentrala meteo, Infopoint, dar si acces wi-fi la internet.

“S-a facut foarte multa promovare in ultimul timp. “Dati un ban pentru CARAIMAN” nu e facut doar din dorinta de a mai aduna niste bani. Avem obligatia de a asigura o cofinantare la acest proiect si cred ca va ajuta foarte mult la plata studiului de fezabilitate care e obligatia Primariei Busteni si a partenerilor cu care face aceasta lucrare”, a explicat Ion Vasilescu.

Proiectul care a fost gandit initial includea si lucrari pentru punerea in valoare a megalitilor din MASIVUL BUCEGI, respectiv a BABELOR si a SFINXULUI.

Citeste si: Crucea Caraiman, cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan

Reprezentantul Primariei Busteni afirma ca, cel mai probabil, pana la finalizarea lucrarilor de restaurare a CRUCII CARAIMAN vor fi realizate si aceste lucrari, care nu sunt foarte costisitoare.

“Proiectul a fost mai mare si avea doua componente — reabilitarea crucii si punerea in valoare a megalitilor de pe Platoul Bucegi, care cred ca se va realiza pentru ca nu este costisitoare. Inseamna niste aranjamente in jurul megalitilor cu promovare pentru ca vizitatorii sa stie despre ei. Eu cred ca se va finaliza odata cu CRUCEA CARAIMAN”, a spus Ion Vasilescu.

CRUCEA de pe CARAIMAN, monument istoric clasat in grupa A, a fost desemnata CEA MAI INALTA CRUCE din lume amplasata pe un varf montan, fiind situata la altitudinea de 2.291 metri. CRUCEA de pe CARAIMAN a fost construita intre anii 1926 si 1928 in memoria EROILOR ROMANI din Primul Razboi Mondial.

Monumentul are o inaltime totala de 39,5 metri, din care 8,37 metri masoara soclul, anvergura bratelor orizontale fiind de 14,97 metri.

Sursa foto: turism-bzi.ro