Crypto monedele ar putea rezolva deficitul de numerar din Zimbabwe

După mai puțin de două săptămâni de la numirea sa în funcția de ministru de finanțe al Zimbabwe, noul șef al trezoreriei locale a intrat în conflict cu banca centrală a țării din cauza poziției sale pro crypto monede.

Potrivit lui Mthuli Ncube, noul ministru al finanțelor din Zimbabwe, crypto monedele ar putea ajuta țara africană să-și rezolve criza de lichidități cu care se confruntă în ultimii doi ani. Pentru a realiza acest lucru, Ncube a promis să îndemne Banca Reserve din Zimbabwe (RBZ) să creeze o divizie de crypto monede, care va fi însărcinată să asiste banca centrală a țării să dezvolte o mai bună înțelegere a activelor digitale, notează IT Web Africa.

Modelul urmat de ministrul Mthuli Ncube

Ncube a citat exemplul Elveției, unde banca centrală a țării europene a adoptat o poziție mai progresivă în privința crypto monedelor, spunând că Zimbabwe ar trebui să copieze acest exemplu. “Se poate plăti cu bitcoin în Elveția. Deci, dacă aceste țări pot vedea valoarea în acest sens și unde se îndreaptă, ar trebui să fim atenți, de asemenea, “a spus Ncube. “Avem tineri inovativi, astfel încât ideea nu ar fi să o oprim și să spunem că nu faceți acest lucru, ci mai degrabă autoritățile de reglementare ar trebui să investească în atingerea lor și să găsească modalități de a o înțelege, apoi o reglementați pentru că o înțelegeți .“

Citește și:  O COMPANIE CRYPTO A COOPTAT ÎN ECHIPA SA DOI ECONOMIȘTI CÂȘTIGĂTORI AI PREMIULUI NOBEL

Cu băncile care impun un plafon pentru sumele pe care deponenții să le poată retrage, lipsa severă de numerar din Zimbabwe a fost agravată de faptul că cei care economisesc tind să-și păstreze banii mai degrabă decât să îi încredințeze instituțiilor financiare. Și pe măsură ce economia devine mai dolarizată, penuria de numerar a fost exacerbată, rezultatul fiind că și rezervele valutare scad.

Inversarea dramatică

Dacă Ncube este capabilă să convingă RBZ să creeze unitatea de crypto monede, va fi o răsturnare de situație de 180 de grade pentru banca centrală din Zimbabwe, care a luat o poziție anti-cripto. După cum a raportat CCN în luna mai a acestui an, băncile din țară au interzis să proceseze tranzacții cu crypto monede, atât pentru investitori, cât și pentru comercianți din clasa de active în care se menționează riscurile și pericolele asociate cu acestea includ utilizarea lor în spălarea banilor și alte activități ilegale.

“În plus, crypto monedele pot fi utilizate pentru a facilita evaziunea fiscală, precum și externalizarea fondurilor, încălcând legile unei țări”, a scris RBZ într-o circulară către instituțiile financiare la momentul respectiv.

Deși Înalta Curte din capitala țării a inversat mai târziu interdicția, incertitudinea de reglementare a forțat o parte din schimburile de crypto monede, cum ar fi Golix, să exploreze alte piețe din Africa pentru a evita supraexistența pe piața din Zimbabwe.