CSAT a decis promovarea STRATEGIEI NATIONALE de APARARE catre Parlament pentru a fi ADOPTATA

CSAT a hotarat promovarea Strategiei Nationale de Aparare a tarii catre Parlament pentru a fi adoptata, a anuntat, marti, presedintele KLAUS IOHANNIS, aratand ca una dintre principalele noutati ale acestui document il reprezinta conceptul de securitate extinsa.

“Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei Nationale de Aparare catre Parlament pentru adoptarea acesteia in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului”, a spus KLAUS IOHANNIS, la Palatul Cotroceni.

El a precizat ca Strategia Nationala de Aparare a tarii se intituleaza “O Romanie puternica in Europa si in lume”.

“Am gandit aceasta strategie ca pe un document integrator, care ofera o viziune si o directie in materie de securitate nationala. Viziunea mea este a unei Romanii puternice in Europa si in lume, asta insemnand pentru mine cel putin trei lucruri: un stat care isi apara cetatenii, oriunde s-ar afla ei, o tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, dar si bunurile nationale si resursele naturale, care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta, care pune prioritate pe educatie si pe sanatate si, in al treilea rand, un stat care contribuie la mentinerea securitatii colective alaturi de partenerii lui si la promovarea democratiei si libertatii”, a adaugat seful statului.

CITESTE SI: DECIZIE CSAT: Problema DEFRISARILOR tine de SECURITATEA NATIONALA. GUVERNUL sa ia MASURI

El a indicat ca acestea presupun continuitate in angajamente si predictibilitate in actiuni. “Continuitatea si predictibilitatea ne fac o tara credibila si o resursa de incredere intr-o regiune foarte complicata”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Seful statului a aratat ca Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe si de securitate.

“Una dintre principalele noutati aduse de aceasta strategie este conceptul de ‘securitate nationala extinsa’. Securitatea nationala nu este privita doar prin perspectiva apararii, ci prin evaluarea aspectelor care tin de ordine publica, economie, infrastructura, educatie, sanatate, mediu, cultura, fiindca toate acestea au un impact asupra securitatii nationale”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Sursa foto www.a3.ro