CSAT a fost eliminat din procedura de numire a sefului DGPI! REACTIE DURA a PRESEDINTIEI

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, in calitate de camera decizionala, OUG 76/2016 prin care Guvernul Ciolos a infiintat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI). Puterea a eliminat insa din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al institutiei sa fie militar, precum si pe aceea ca el sa fie numit in functie cu avizul CSAT, informeaza News.ro.

UPDATE: Decizia Senatului de a elimina avizul CSAT din procedura de numire a sefului serviciului secret al Ministerului de Interne este “grava si ingrijoratoare” si reprezinta inca o actiune “care pare ca face parte dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui”, a declarat marti purtatoarea de cuvant  a Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi.

Madalina Dobrovolschi a sustinut ca este vorba despre un “demers cu miza politica” si “o noua actiune care pare ca face parte dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui”, la fel cum s-a intamplat cu ordonanta de urgenta prin care presedintele Iohannis a fost eliminat din procedura numirii sefului ANCOM, si unde nu a putut fi “justificat” caracterul de urgenta.

Prin modificarile adoptate de Senat, conducerea Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne – cunoscuta ca “Doi si-un sfert” – va fi stabilita “doar de un ministru, fara avizul CSAT”, a continuat ea. “Vorbim totusi de o autoritate care are un rol foarte important in ce priveste apararea tarii si siguranta nationala” iar “presedintele e comandantul fortelor armate”, a reamintit Madalina Dobrovolschi, inainte de a se intreba: “Care e ratiunea eliminarii presedintelui din procedura? Nu putem sa ne gandim decat la o miza politica”.

Purtatoarea de cuvant a presedintiei a afirmat ca este vorba despre “influente negative in ceea ce priveste arhitectura constitutionala” si a caracterizat drept “grav si ingrijorator modul in care se actioneaza”. Madalina Dobrovolschi a mai acuzat “o practica pe care acest guvern o aplica in mai multe contexte”, argumentand ca “prezenta presedintelui in procesul decizional inseamna o echilibrare a raporturilor intre forte in stat si o garantie ca nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic”. “Este foarte ingrijorator ce s-a intamplat pentru sanatatea statului de drept”, a concluzionat aceasta.

STIRE INITIALA

Potrivit articolului 8, alin. 1 al Legii de aprobare a ordonantei de urgenta, “directorul general al Directiei Generale de protectie Interna este numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne”. In textul ordonantei se prevedea ca directorul DGPI este cadru militar in activitate si este numit in functie prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si cu avizul CSAT.

Noua forma a legii a fost adoptata la initiativa senatorilor din arcul guvernamental, cu 75 de voturi pentru, 29 impotriva si 2 abtineri. Opozitia a contestat cu vehementa in plenul Senatului modificarea OUG 76/2016.

“Se propune ca, desi DGPI este o structura care defasoara activitati secret de stat, CSAT sa nu mai aiba aviz la nominalizarea sefului acestei directii (…) A fost o batalie formidabila de Revolutie incoace ca fiecare sa isi faca un serviciu secret (…) Parerea mea este ca a rupe total de CSAT acest serviciu este o greseala si vom vedea peste ani ce se va intampla. Bine ar fi sa votam impotriva legii si poate sa o reluam candva in alta forma”, a declarat senatorul PMP Traian Basescu.

Fostul presedinte a propus retrimiterea la comisie a legii, dar solicitarea i-a fost respinsa prin votul majoritatii. Eliminarea obligativitatii avizului CSAT la numirea sefului DGPI a fost contestata si de liberali. “Sunt doua lucruri care ne deranjeaza la acest proiect, ca in privinta sefului totul ramane la cheremul ministrului de Interne scotandu-se avziul CSAT si renuntand la calitatea de militar pentru seful acestui serviciu, desi argumentele evocate de PMP si USR sunt foarte clare – vorbind de un serviciu care opereaza si gestioneaza informatii cu caracter de stat care fac obiectul multor sedinte CSAT si in opinia noastra este de neinteles de ce majoritatea doreste eliminarea acestui aviz (…) Opinia PNL este de respingere in forma actuala”, a anuntat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Senatul a fost camera decizionala in acest caz, iar daca actul normativ nu va fi atacat la Curtea Constitutionala, el va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa foto: realitatea