IOHANNIS: ESTE O ZI TRISTA PENTRU DEMOCRATIA DIN ROMANIA. PONTA nu mai poate DEMONSTRA ca este NEVINOVAT. LIVE TEXT

Consiliul Suprem de Aparare a tarii se intruneste marti, de la ora 15,00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui KLAUS IOHANNIS, pe ordinea de zi figurand Strategia Nationala de Aparare a tarii, impactul si masuri ferme de stopare a defrisarilor ilegale si stadiul programului de inzestrare a Fortelor Aeriene cu avion multirol, potrivit Administratiei Prezidentiale.

UPDATE 18:19: Presdeintele KLAUS IOHANNIS si-a inceput discursul in urma sedintei CSAT.

”Astazi am avut doua evenimente notabile, pe care vreau sa le comentez. Dimineata, un vot in Camera Deputatilor si, dupa-amiaza, a doua sedinta din acest an a CSAT. Voi vorbi initial despre sedinta CSAT.
Primul punct pe ordinea de zi la CSAT a fost Strategia Nationala de Aparare, intitulata “Romania puternica in Europa si in lume”.
Viziunea mea este a unei Romanii puternice in Europa si in lume, insemnand pentru mine cel putin trei lucruri: un stat care isi apara cetatenii oriunde s-ar afla ei, o tara care isi apara valorile, dar si bunurile nationale si resursele naturale, care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta si, in al treilea rand, un stat care contribuie la mentinerea securitatii colective alaturi de partenerii ei si la promovarea democratiei si libertatii.  Toate astea constitutie continuitate in agajamente.”, a declarat KLAUS IOHANNIS

 ”In aceasta constructie, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE sunt pilonii ai afirmatiei externe si de securitate. Securitatea nationala nu este privita doar prin perspectiva apararii, ci si din punct de vedere al economiei, educatiei, sanatatii, mediului, culturii, pentru ca toate astea au un impact asupra securitatii nationale.

Au fost foarte multe subiecte pe ordinea de zi, mentionez doar cateva: am cazut cu totii de acord ca problema defrisarilor ilegale tine de securitatea nationala si ca se impune sa o urmarim cu atentie la cel mai inalt nivel.

Guvernul sa ia masuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel incat sa existe o legislatie care sa nu mai permita perpetuarea acestui fenomen.
CSAT a aprobat azi fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului, in anul 2016.
 In acelasi context, membrii CSAT au aprobat programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea armatei romane pana in anul 2027 si in perspectiva. Membrii CSAT au fost informati si cu privire la activitatile ce privesc pregatirea Consiliului European.Am decis ca Romania sa pledeze pentru initierea a procesului de redactare a unei noi strategii a sistemului de securitate” a spus KLAUS IOHANNIS cu privire la sedinta CSAT. 

”In legatura cu votul dat azi in Parlament, pot sa spun ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, integritate si cu onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil intr-o democratie”, declara KLAUS IOHANNIS.

”Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe premierul Ponta de fapte penale. Am vazut ca se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem sa stabilim cine are dreptate – procurorii sau prim-ministrul Ponta. Singurii calificati sa faca acest lucru sunt judcatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei. Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima ar fi fost sa demisioneze si sa s puna la dispozitia justitiei. A decis sa nu faca acest lucru.
A doua este sa isi convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa arate ca este nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie.  N-a avut curaj sa faca acest lucru, a ales in schimb a treia varianta, cea mai proasta.
S-a folosit de calitatea de prim minsitru si a cerut majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a respectat ordinul. Este cea mai proasta varianta, pentru ca dl Ponta nu mai poate sa demonstreze acum ca a avut dreptate.

A doua consecinta mult mai grava: Se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca. Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu. Din acest motiv, am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania.
Ce sa inteleaga un cetatean simpu de aici? Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?
Ce sa inteleaga un ales local? Ca poate fi cercetat si acuzat de conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un simplu parlamentar? Ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?  Ce sa intelegem de aici – ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a lui Victor Ponta?”, a conchis KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 17:53: Sedinta CSAT, care a avut pe ordinea de zi mai multe subiecte, intre care defrisarile ilegale ale fondului forestier national, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, evolutiile din Ucraina, s-a incheiat. Sedinta a durat aproximativ 2 ore si jumatate.

La ora 18:00 presedintele Klaus Iohannis face declaratii de presa.

Stire initiala

 Conform sursei citate, pe ordinea de zi a sedintei CSAT mai sunt incluse tematici referitoare la: activitatea desfasurata de institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale in anul 2014 si principalele obiective pentru anul 2015, fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2016, proiectul Planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei in anul 2015, programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2027 si in perspectiva, implementarea deciziilor Summitului NATO din 2014, pregatirea Consiliului European din iunie 2015 pe dimensiunea politicii de securitate si aparare comuna, evolutiile din Ucraina — impactul asupra regiunii extinse a Marii Negre, inclusiv conflicte prelungite.

De asemenea, vor fi discutate subiecte privind Republica Moldova in noua ecuatie regionala — optiuni privind integrarea europeana versus orientare euroasiatica, demersuri pentru realizarea interconectarii retelelor electrice si de gaze naturale din Romania si Republica Moldova, managementul deseurilor nucleare la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.

Pe 18 mai, presedintele KLAUS IOHANNIS declara ca ordinea de zi a viitoarei sedinte a CSAT a fost definitivata in urma unei discutii cu premierul Victor Ponta, precizand ca aceasta contine si o analiza a situatiei defrisarilor ilegale.

Ultima sedinta a CSAT si prima sub conducerea lui KLAUS IOHANNIS a avut loc la inceputul lunii martie.

Sursa foto www.dcnews.ro