PRINCIPALELE DECLARATII ale presedintelui IOHANNIS dupa sedinta CSAT

Consiliului Superm de Aparare a Tarii (CSAT) a fost convocat pentru marti, la ora 11.00, pe agenda aflandu-se, printre altele, si strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, informeaza News.ro.

UPDATE: PRINCIPALELE DECLARATII ale presedintelui KLAUS IOHANNIS dupa sedinta de astazi a CSAT:

– Au fost dezbatute teme importante care privesc securitatea nationala, stabilindu-se o serie de masuri.

– Temele sunt in deplina concordanta atat cu programul de activitate al Consiliului, cat si problematicile de activitate interna si internationala.

– Am vorbit despre strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova.

– Am spus in septembrie, cand am inclus pe ordinul de zi al CSAT, si reiterez si acum ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila.

– Este un plan de actiune privind abordarea strategica a relatiei Romaniei cu R. Moldova.

– Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a R. Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a R. Moldova spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal.

– Pentru asta, este nevoie de o radiografie clara si sistemica a capacitatilor pe care le avem.

– Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a R. Moldova.

– Pentru implementarea planului de actiuni, va fi creat un grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp.

– Un alt subiect a fost legat de fortele armatei Romaniei, care pot fi trimise la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2017.

– Fortele puse la dispozitie de MApN cuprind 1.688 de militari. Comparativ cu 2016, numarul a crescut cu 507.

– Dintre cei 1.688 de militari propusi, un numar de 1.039 pot fi desfasurati efectiv in teatrele de operatii, precum si in misiuni de observare si monitorizare.

– MAI va pune la dispozitie, in 2017, pentru misiunile UE, OSCE, NATO si ONU un numar de 1.527 de jandarmi si politisti, din care 758 vor participa la misiuni si 769 vor putea fi dislcoati la ordin.

– Eortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan.

– Un punct important l-a reprezentat aprobarea planului national de prioritati informative pentru anul 2017, care are ca scop planificarea eficienta a activitatii de informare.

– Doresc sa subliniez ca au fost depuse eforturi consistente pentru revizuirea cadrului legislativ in vederea securitatii nationale.

– In finalul sedintei, am aprobat programul de activitate al CSAT pentru anul viitor.

Intrebari:

Cum incepe acest grup de lucru cu R.Moldova? Igor Dodon a cerut sa renuntam la principii unioniste.

– Nu ne-am referit la diferite personalitati din R.Moldova, nereferim la un proces foarte necesar de clarificare a proiectelor si abordarilor din partea Romaniei referitor la Moldova. Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener pentru R. Moldova.

– Exista uzante diplomatice, chiar daca nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si dansul incet, incet cum se procedeaza intre presedinti.

Are Romania pregatit un “tot do list” pentru R. Moldova?

– Vrem sa sprijim Moldova si pe moldoveni, vrem sa o facem fara anumite conditionari declarate. Ne asteptam ca in contrapartida sa continue modernizarea statului moldovean, asteptam reforme substantiale si cu rezultate bune in foarte multe domenii, pentru a face R. Moldova mai solida.

Alegerea lui Igor Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al R. Moldova?

– Nu cred ca in Moldova sunt in realiate politicieni care vor sa intrerupa drumul proeuropean al Moldove.

De ce nu au fost invitati la festivitatile de Ziua Nationala si politicienii cu probleme penale?

– Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic – statul de drept. Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane sunt acuzate dar nu condamnate nu sunt considerate pana una alta nevinovate, doar ca aceasta nevinvoatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii.

– Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii cre au probleme, indifernet ca sunt sau nu vinovcati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti.

Ati avut vreun contact cu echipa presedintelui ales al SUA?

– Sunt convins ca parteneriatul strategic va continua foarte bine. Si MAE, si reprezentanta noastra de la Washington au primit instructiuni clare pentru a avea contacte cu echipa de traznitie si nu este niciun secret ca Romania are contacte multiple si foarte bune cu zona republicana din SUA. Sunt optimist.

STIRE INITIALA

“Sedinta CSAT se va desfasura, marti, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, si tocmai pentru rigurozitate dau citire ordinii de zi:
masurile adoptate de Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international in perioada octombrie 2015 – septembrie 2016

strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova

planul de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2017

planul national de prioritati informative pentru anul 2017

stadiul implementarii Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019

programul de activitate al Consiliului Superm de Aparare a Tarii pentru anul 2017 “, a declarat Madalina Dobrovolschi.

Ea a adaugat ca in cadrul sedintei CSAT de marti vor fi abordate si subiecte de interes pentru securitatea nationala. Ultima sedinta a CSAT a avut loc in septembrie.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, marti, la Iasi, ca Romania vrea sa sprijine Republica Moldova pentru a avea institutii puternice, precizand ca nu crede ca o anumita persoana, fie si presedintele Moldovei, poate sa afecteze “fundamental” relatia dintre cele doua state.

“Avem o relatie istorica, relatii economice si culturale si cred ca in continuare exista premisele pentru o colaborare foarte buna intre institutii din Romania si din Republica Moldova. Sunt toate sansele ca pentru Republica Moldova economia sa creasca si atunci moldovenii sa simta cu adevarat ce inseamna apropierea de Europa”, a mai afirmat Klaus Iohannis. Alegerile prezidentiale din Republica Moldova au fost castigate de catre candidatul prorus Igor Dodon.

Sursa foto: presidency