CSAT: Deciziile luate în cadrul ședinței. Ce s-a hotărât în legătură cu summit-ul NATO și Roșia Montană

O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va avea loc miercuri, iar una dintre teme este pregătirea României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, dar și subiectul Roșia Montana. Ședința la care vor participa premierul și o parte a membrilor Cabinetului are loc la ora 10.30, la Palatul Cotroceni, înaintea moțiunii de cenzură.

Update 2: România crește cu 11,7% numărul militarilor care vor participa la misiuni în afara granițelor, anul viitor. Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Astfel, Armata română va contribui cu 2.089 militari și civili, iar Ministerul Afacerilor Interne cu 932 militari și polițiști. Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, CSAT a aprobat obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie.
 
”Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concretă a unităţii și solidarității aliate, respectiv a relației transatlantice şi a determinării aliate în faţa ameninţărilor globale sporite. Pentru țara noastră, Summitul prezintă o importanţă deosebită din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar şi a proiectării stabilităţii în vecinătatea estică, mai cu seamă în regiunea Mării Negre”, transmite Administrația Prezidențială.  

Update 1: Guvernul dispune de instrumentele și de instituțiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a „Peisajului cultural minier de la Roşia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, CSAT luând act de informarea ministrului Culturii, transmite Administrația Prezidențială, la finalul ședinței Consiliului. Președinția transmite că, potrivit Constituției și legii, Guvernul este cel abilitat să gestioneze dosarul Roșia Montana. 

”Subiectul Roșia Montană, ca parte a patrimoniului cultural național și a patrimoniului cultural universal, a fost permanent în atenția Președintelui României, atât din punct de vedere cultural, cât și sub aspect social, cu impact major într-o zonă istorică a României. Tema supusă atenției are o dimensiune patrimonială, iar în baza cadrului legal existent, Guvernul României dispune de instrumentele și de instituțiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a <<Peisajului cultural minier de la Roşia Montană>> în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În baza prevederilor constituționale și legale, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au luat act de informarea făcută de către ministrul Culturii și Identității Naționale, urmând ca problematica să fie în continuare gestionată de către Guvernul României”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Știre inițială

Pe agenda şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles şi forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Agenda a fost însă completată, fiind inclus și subiectul Roșia Montana, după ce ministrul Culturii George Ivașcu a solicitat amânarea deciziei privind includerea acesteia în Patrimoniul UNESCO.

Chiar dacă inițial nu figura pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), subiectul Roșia Montană a fost inclus pentru dezbaterea în ședința de miercuri, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, potrivit unui răspuns dat de Administrația Prezidențială, pe 13 iunie, la socitarea Mediafax. “Președintele este preocupat de subiectul Roșia Montană. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie”, a adăugat, la momentul respectiv, pentru Mediafax, Președinția.

Sursa foto: presidency