CSM a sesizat Inspectia Judiciara dupa declaratiile lui Victor Ponta in cazul Bolintineanu

ancheta-inspectia-judiciara-victor-ponta-liceul-bolintineanu

Premierul Victor Ponta este vizat de o ancheta a Inspectiei Judiciare pentru declaratiile facute in cazul fraudei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitala. Mai exact, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara sa verifice daca independenta justitiei a fost afectata in urma declaratiilor lui Victor Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de coruptie si frauda la bacalaureatul sustinut la Liceul Bolintineanu.

Scrisoare prin care s-a cerut o astfel de ancheta a fost semnata de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu. Apoi, presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a dispus transmiterea scrisorii catre Inspectia Judiciara, cu solicitarea de a se face verificari in ceea ce priveste apararea independentei justitiei.

Cu alte cuvinte, Inspectia Judiciara va analiza daca declaratiile premierului Victor Ponta au influentat ancheta in cazul fraudei la bacalaureat, la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitala.

Europarlamenatrul PDL Monica Macovei a prezentat pe blogul sau continutul acestei scrisori, in care arata ca, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) de monitorizare pe justitie si anticoruptie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicat in ianuarie 2013, independenta justitiei in Romania a devenit o tema de ingrijorare profunda la nivelul Comisiei incepand cu vara lui 2012.

“Comisia atrage atentia in mod explicit ca «una dintre preocuparile majore a fost dovada clara a exercitarii de presiuni asupra institutiilor judiciare si a lipsei de respect pentru independenta sistemului judiciar» si ca, in ciuda recomandarilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, «atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar nu au incetat»”, se precizeaza in scrisoare.

Semnatarii considera ca sesizarea Inspectiei Judiciare si asumarea unei pozitii publice a Consiliului Superior al Magistraturii in legatura cu afirmatiile si actiunile premierului “sunt necesare pentru a apara separatia puterilor in stat si a consolida independenta si eficienta justitiei”.

“Credem ca declaratiile Primului ministru au urmarit incalcarea independentei magistratilor si discreditarea unei interventii legitime a statului in ceea ce pare a fi un caz grav de coruptie in invatamant”, au aratat Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, cu referire la ancheta desfasurata la Liceul Dimitrei Bolintineanu, ca forta statului trebuie sprijinita si aplicata, dar conform legii.

“Eu vorbesc de un principiu: forta statului trebuie sprjinita si aplicata, dar conform regulilor. Povestea asta ca nu ai voie sa spui niciodata nimic si, daca asa decide un procuror, trebuie toti sa stam drepti – eu vorbesc ca fost procuror – nu. Un procuror trebuie sa decida conform legii si daca incalca legea nu trebuie sa stam toti drepti. Toata lumea trebuie sa fie responsabila in fata cuiva. Procurorii nu raspund in fata Guvernului si e foarte bine lucrul asta, dar in fata cuiva trebuie sa raspunda si ei, ca nu suntem, repet, ma refer si la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei si n-ai voie sa spui nimic”, a spus Ponta.

Reamintim ca oamenii legii au mers, pe 5 iulie, la Liceul Dimitrie Bolintineanu, cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. in fata intrarii in curtea Liceului “Bolintineanu” erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Parintii elevilor i-au acuzat pe politisti de abuz.