CSM amana ordonantele pe JUSTITIE cu cel putin o SAPTAMANA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat ca va analiza pana vineri, 27 ianuarie, solicitarea Ministerului Justitiei de avizare a OUG pe Justitie, ceea ce inseamna ca cel putin in sedinta de guvern de miercuri, 25 ianuarie, Executivul nu va avea avizul de la CSM ca sa poata adopta ordonantele.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, CSM subliniaza ca proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si proiectul de OUG pentru gratierea unor pedepse au fost comunicate miercuri Consiliului, pentru analiza si consultare tuturor instantelor si parchetelor din Romania, precum si asociatiilor profesionale ale magistratilor.

Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Suprem al Magistraturii si procurorului general li s-a cerut un punct de vedere pana pe 23 ianuarie, ziua de 24 ianuarie fiind sarbatoare nationala si zi libera. Punctele de vedere ale entitatilor mentionate vor fi transmise Consiliului pana la data de 25 ianuarie, in vederea centralizarii si sintetizarii, se mai arata in comunicat.

Apoi, aceste puncte de vedere impreuna cu cel al CSM vor fi analizate in cadrul unei sedinte a Comisiei de legislatie si cooperare interinstitutionala, dupa care vor fi supuse dezbaterii plenului Consiliului. Mentionam ca presedintele Klaus Iohannis nu va fi in tara in perioada 24-25 ianuarie, asa incat nu va mai putea merge din nou la viitoarea sedinta de guvern. Iohannis lipseste inclusiv de la manifestatiile dedicate Zilei Unirii, pentru a fi prezent la Strasbourg.

“In perioada 24-25 ianuarie, presedintele Romaniei va fi prezent la Strasbourg, la Consiliul Europei. Elementul central al acestei deplasari il reprezinta un discurs pe care il va sustine in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Este o practica pentru acest for sa invite personalitati la nivel inalt, sefi de stat, de guvern, sefi ai unor institutii internationale, sa sustina astfel de discursuri in plenul sesiunilor anuale”, a precizat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi.

Miercuri, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat ca a primit in cursul diminetii pe mail OUG pentru gratiere si modificarea Codurilor Penale. “Primul aspect pe care l-am discutat este daca termenul care ni s-a pus la dispozitie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucratoare, este suficient pentru a raspunde exigentelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea Justitiei”, a spus Cristina Tarcea.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a spus, referitor la aceasta data: “Nu a fost termen de la mine, probabil ca a fost un termen dat de ministrul Justitiei. Eu cred ca sunt lucruri care vor fi discutate de Ministerul Justitiei si de CSM, vizavi de termene. Daca vor avea nevoie de mai mult timp, vor primi”.

Sursa foto: adevarul