CSM avertizeaza: Legea salarizarii discrimineaza procurorii si incalca decizii ale CCR

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat pe site trei scrisori deschise adresate premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei si presedintelui Camerei Deputatilor, in care semnaleaza faptul ca forma adoptata de Senat a Legii salarizarii ii discrimineaza pe procurori si incalca jurisprudenta Curtii Constitutionale.

In forma votata de plenul Senatului, procurorii au salarii mai mici decat judecatorii, iar acest lucru contravine Constitutiei, se arata in scrisorile deschise, precizandu-se totodata ca CSM a atras atentia asupra acestui aspect inca din timpul dezbaterilor publice purtate anterior votului la Senat. Sectia pentru procurori a CSM subliniaza faptul ca adoptarea legii “trebuie sa se desfasoare in conformitate cu statutul constitutional al procurorilor si cu principiul egalitatii in drepturi, prevazut de art. 16 din Constitutia Romaniei”.

Sectia pentru procurori a luat act de faptul ca, in forma adoptata de Senat, actul normativ induce un tratament discriminatoriu aplicat magistratilor si contravine jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale”, arata sursa citata, facandu-se trimitere la Deciziile CCR nr. 886/2006 si 8/2010. De asemenea, se mentioneaza faptul ca propunerile formulate anterior, in sensul “egalizarii salariale a judecatorilor si procurorilor”, au fost preluate de Comisia juridica din Senat, insa, la vot, plenul nu a tinut cont de decizia comisiei, care are “valentele unui aviz de legalitate cu privire la actul normativ in discutie”.

Sursa foto: realitatea