CSM: Declaratiile lui Sova si Ivan vor fi anexate la raportul Inspectiei Judiciare in cazul Ponta

Plenul CSM a decis, joi, sa nu sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la afirmatiile facute de Dan Sova despre condamnarea lui Nastase, dar le conexeaza la raportul in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, care, potrivit Consiliului, au afectat independenta justitiei. 

Propunerea de analizare a posibilitatii de a sesiza Inspectia Judiciara in cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, pentru declaratii despre condamnarea fostului premier Adrian Nastase, a fost introdusa pe ordinea de zi suplimentara a sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Membrii Plenului CSM au decis sa nu sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Dan Sova, intr-o emisiune televizata, despre condamnarea la patru ani de inchisoare a lui Adrian Nastase.

In schimb, CSM a hotarat sa conexeze aceste afirmatii, precum si unele declaratii facute de purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, la raportul Inspectiei Judiciare privind declaratiile premierului Victor Ponta, despre acelasi subiect, respectiv ca Adrian Nastase a fost condamnat politic.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan sova, a declarat, marti, la Digi 24, ca este de acord cu afirmatia premierului Victor Ponta, potrivit careia Adrian Nastase a fost condamnat politic.

“Din punct de vedere juridic, o hotarare judecatoreasca – ca place, ca nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatura – nu se poate afla decat in trei situatii: este pronuntata in conformitate cu probatoriul instrumentat in cauza, si atunci este o hotarare legala si temeinica, ori este pronuntata in contradictie cu probele de la dosar si atunci este o hotarare nelegala si netemeinica, sau in caz penal, o eroare judiciara, dar se bazeaza pe convingerea judecatorului ca e in conformitate cu probele, sau este pronuntata fara probe sau contra probelor de la dosar si atunci trebuie sa-mi spuneti dumneavoastra ce este, daca nu e nici legala, temeinica, nici eroare judiciara. Nu poate fi decat o decizie abuziva”, a spus Dan sova, la Digi 24.

Sova a precizat ca, in opinia sa, nu au fost respectate conditiile unui proces echitabil in cazul lui Adrian Nastase.

“Prostia asta cu a nu comenta – se rascoala toata pregatirea mea juridica – apelul, recursul, caile extraordinare de atac se bazeaza pe critica hotararii. Procedura este publica”, a spus Dan Sova.

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere in randul populatiei, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, prezentat joi, in Plenul CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit raportul Inspectiei Judiciare, decizia fiind luata cu majoritate de voturi.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, “iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica”.

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

Tamara Manea preciza ca verificarile nu vizeaza modul in care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Nastase.

Inspectia Judiciara a analizat si daca sunt intarzieri nejustificate in verificarea sesizarilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, dupa ce Victor Ponta a spus ca pentru ilegalitati reclamate de Guvern privind actiuni ale fostilor guvernanti nu exista raspuns de la Parchet.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat, luni seara, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.
in acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

“Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a reclamat in mai multe randuri faptul ca plangerie penale inaintate de catre Guvern nu au primit un raspuns.

Guvernul arata, la inceputul lunii octombrie 2013, ca inspectorii Corpului de control al prim-ministrului si cei ai unor ministere au inaintat, in perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plangeri penale sau sesizari, in principal la DNA si Parchet, pentru nereguli comise anterior.