CSM ii pune la colt pe cei de la UDMR: JUSTITIA se face numai in limba ROMANA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reactionat extrem de dur la proiectul de autonomie initiat de UDMR. Magistratii subliniaza ca Justitia nu poate fi facuta in limba maghiara, ci doar in limba romana. CSM cere membrilor UDMR sa respecte Constitutia.

Proiectul de autonomie al UDMR prevede, printer altele, ca etnicii maghiari sa se poata adresa  Justitiei in limba materna.

CITESTE SI: ALERTA PE SCENA POLITICA. UDMR arunca in aer Romania! Vrea sa creeze stat in stat prin proiectul de autonomie 

Iata comunicatul remis de CSM:

Avand in vedere vehicularea si dezbaterea in mass-media a unui  proiect privind Statutul Special al Tinutului Secuiesc din Romania,
Consiliul Superior al Magistraturii, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, reaminteste – indiferent de initiatorii, autorii sau stadiul asumarii proiectului de o entitate, grupare sau persoana – urmatoarele prevederi ale Constitutiei Romaniei:
„Art. 152 – Limitele revizuirii

(1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.”

In ceea ce priveste infaptuirea justitiei in Romania,  reamintim textele constitutionale, dupa cum urmeaza:
„……………………..
Art. 124 – Infaptuirea justitiei
(1) Justitia se infaptuieste in numele legii.
(2) Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti.
(3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii

Art. 125 – Statutul judecatorilor
(1) Judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, in conditiile legii.
(2) Propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de
competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice.
……………….
Art. 126 – Instantele judecatoresti
(1) Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.
(2) Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege.
(3) Inalta Curte de Casatie si Justitie asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale.
…………………………………
(5) Este interzisa infiintarea de instante extraordinare. Prin lege organica pot fi infiintate instante specializate in anumite materii, cu posibilitatea participarii, dupa caz, a unor persoane din afara magistraturii.
(6) Controlul judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu exceptia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum si a actelor de comandament cu caracter militar. Instantele de contencios administrativ sunt competente sa solutioneze cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau, dupa caz, prin dispozitii din ordonante declarate neconstitutionale.

Art. 128 – Folosirea limbii materne si a interpretului in justitie
(1) Procedura judiciara se desfasoara in limba romana.
(2) Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor de judecata, in conditiile legii organice.
(3) Modalitatile de exercitare a dreptului prevazut la alineatul (2), inclusiv prin folosirea de interpreti sau traduceri, se vor stabili astfel incat sa nu impiedice buna administrare a justitiei si sa nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesati.
(4) Cetatenii straini si apatrizii care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana au dreptul de a lua cunostinta de toate actele si lucrarile dosarului, de a vorbi in instanta si de a pune concluzii, prin interpret; in procesele penale acest drept este asigurat in mod gratuit.
………………
Art. 131 – Rolul Ministerului Public
(1) In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara
ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
(2) Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile
legii.
(3) Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.

Art. 132 – Statutul procurorilor
(1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii
Art. 133 – Rolul si structura
(1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, din care:
a) 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat; acestia fac parte din doua sectii, una pentru judecatori si una pentru procurori; prima sectie este compusa din 9 judecatori, iar cea de-a doua din 5 procurori;
b) 2 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;
c) ministrul justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

CITESTE SI: UDMR: FORMA FINALA a proiectului privind AUTONOMIA va fi publicata pe internet 

Lansarea, prin orice mijloc de comunicare in masa, de catre vectori de imagine – indiferent daca sunt analisti, jurnalisti, politicieni – in spatiul public, a unor teme ce exced cadrului constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania, reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia si o agresiune la principiile statului de drept.

Sursa foto: realitatea.net