CSM, RAZBOI CU SRI. IOHANNIS, CHEMAT SA FACA ORDINE

CSM propune ca presedintele KLAUS IOHANNIS sa fie invitat la sedintele consiliului, pentru a fi mediator in scandalul cu SRI, anunta Realitatea TV. Solicitarea vine dupa ce generalul SRI, Dumitru Dumbrava, a declarat intr-un interviu, ca ”exista un interes din partea Serviciului pentru procesele aflate pe rolul instantelor”.

Reamintim ca magistratii au cerut, pe 18 mai, un raport asupra implicarii SRI in Justitie, de la Comisia parlamentara de control a SRI.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) au cerut Parlamentului sa clarifice daca pozitia generalului Dumitru Dumbrava “reprezinta pozitia oficiala a institutiei sau, dimpotriva, reprezinta opinia personala a acestuia, caz in care, fata de gravele efecte ale celor spuse de acesta, se impune a se lua masurile necesare”, referindu-se la o serie de declaratii facute de seful Directiei juridice a SRI intr-un interviu din 30 aprilie publicat de site-ul juridice.ro.

CITESTE SI: JUDECATORII solicita CSM sa apere INDEPENDENTA justitiei de posibila influenta a SRI

Membrii celor trei asociatii au cerut Comisiei parlamentare si “o analiza punctuala si concreta a modului in care SRI actioneaza in domeniul rezervat exclusiv instantelor de judecata”, iar la sfarsit sa publice raportul analizei.

“Dezvaluirea facuta de generalul Dumbrava, ca SRI catalogheaza judecatori dupa modelul identificarii celor cu predispozitie sa comita atentate teroriste, este pur si simplu cutremuratoare”, se arata in scrisoarea asociatiilor de magistrati.

Conform sursei citate, generalul Dumbrava dezvaluie “un sistem care, sub pretextul vegherii la respectarea drepturilor fundamentale ale omului si a luptei anticoruptie, in realitate incalca cu brutalitate aceste drepturi”.

“Supravegherea, de tipul politiei politice, a magistratilor pentru a preveni potentiale fapte de coruptie, are un puternic efect de intimidare, presiune si discreditare a judecatorilor si procurorilor”, se mai arata in documentul transmis Comisiei parlamentare.

CITESTE SI: JUDECATORII solicita CSM sa VERIFICE existenta de OFITERI ACOPERITI in JUSTITIE

Revelarile din interviul din 30 aprilie a generalului Dumbrava impun un “control de urgenta al SRI”, spun magistratii.

Judecatorii vor lamuriri de la Serviciul Roman de Informatii, dupa ce, un director din cadrul SRI a declarat ca exista un interes din partea Serviciului pentru procesele aflate pe rolul instantelor, potrivit Realitatea TV.

“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si implicit corectitudinea actului de justitie”, releva sursa citata.

Concret, solicitarea judecatorilor vine in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, afirmat ca instantele de judecata sunt “camp tactic” pentru SRI. Potrivit UNJR, asemenea afirmatii sunt de o “gravitate fara precedent” si “aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor”, se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

Sursa foto www.stirileprotv.ro