CSM sesizeaza Inspectia Judiciara in cazul afirmatiilor lui PONTA si ale lui TARICEANU

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marti, sa sesizeze Inspectia Judiciara in cazul unor declaratii ale lui VICTOR PONTA si ale presedintelui Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, facute in contextul anchetarii sau trimiterii in judecata a premierului de catre procurorii DNA.

Decizia a fost luata dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, a solicitat in sedinta de marti a Plenului Consiliului extinderea discutiilor de la punctul de pe ordinea de zi referitor la raportul Inspectiei Judiciare in cazul declaratiilor lui VICTOR PONTA cu privire la Jean Uncheselu, procurorul care l-a trimis in judecata pe premier, in dosarul “Turceni- Rovinari”.

Dumbrava a precizat ca imprejurarile, tonul, contextul si modul in care s-a exprimat premierul sunt asemanatoare cu declaratiile facute de acesta in 7 iunie, dar si cu afirmatiile presedintelui Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, din 8 iunie.

“Mie mi se par foarte grave aceste afirmatii. De aceea am profitat de aceasta ocazie sa discutam si acele afirmatii care au legatura cu obiectul lucrarii de astazi. (…) Mie mi se pare extrem de periculos sa lasam in spatiul public astfel de acuzatii. Lovitura de stat pana la urma a fost sau nu a fost? A fost trimis in judecata primul-ministru, foarte clar lucrul acesta, dar Guvernul nu a cazut. Deci despre ce discutam? Adica avem un parcurs politic care nu apartine justitiei si nici nu trebuie sa apartina si aceste acte de acuzare care sunt in fata judecatorilor de la ICCJ, cu o alta dinamica, e cu totul altceva. Ce spun eu este ca este inadmisibil ca un politician sa se foloseasca in interes personal de astfel de afirmatii publice si noi sa nu avem nicio reactie”, a precizat judecatorul in sedinta Plenului CSM.

De asemenea, Horatius Dumbrava a precizat ca a sesizat Inspectia Judiciara in acest caz si in 22 iunie, dar nu a primit niciun raspuns.

“Eu sincer as fi vazut ca Inspectia Judiciara sa se fi sesizat din oficiu pentru ca sunt foarte grave afirmatiile, indiferent care politician face astfel de afirmatii si in ce context, in loc ca presedintele Senatului sa se ocupe de proprii parlamentari carora nu li s-a ridicat imunitatea”, a mai mentionat membrul CSM.

De asemenea, judecatorul Mircea Aron, membru al Consiliului, a atras atentia ca trebuie procedat in acelasi mod si in cazul altor politicieni.

“Inteleg ca vreti sa luati toate declaratiile legate de trimiterea in judecata a primului-ministru, ce reactii a avut si sa luam atitudine fata de ele. (…) Daca luam toate personajele politice care sunt vehiculate in spatiul public atunci trebuie sa ne gandim si la altii, chiar la fosti presedinti de stat care tot timpul fac afirmatii la adresa justitiei si atunci trebuie sa procedam cu egala masura pentru toata lumea. Trebuie sa ne gandim foarte bine ce facem”, a precizat Mircea Aron, in sedinta Plenului CSM.

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, sustinea, in 8 iunie, ca este aberant ca VICTOR PONTA sa fie acuzat de conflict de interese si se intreaba ”daca este normal ca intr-o tara democratica un procuror de 27 de ani sa rastoarne doua guverne in doua luni”, apreciind ca e o ”incercare de lovitura de stat”.

“Credeti ca este normal ca intr-o tara democratica, cu regim parlamentar, un procuror, poate a carui pricepere profesionala nu pot sa o apreciez, dar am posibilitatea sa imi pun niste semne de intrebare – cata experienta are la 27 de ani si cata responsabilitaet are – sa rastoarne doua guverne in decurs de o luna de zile, sa zicem?”, s-a intrebat TARICEANU.

Intr-o declaratie de presa sustinuta pe 7 iunie, dupa sedinta liderilor coalitiei, premierul PONTA a afirmat ca Guvernul nu poate fi schimbat la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o “lovitura de stat”, si a apreciat ca nu exista la acel moment o criza politica.

 Sursa foto: realitatea