CSM: TARICEANU a incalcat INDEPENDENTA JUSTITIEI prin scrisoarea privind demiterea sefelor ICCJ si DNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni ca presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a incalcat independenta Justitiei prin afirmatiile si scrisoarea prin care solicita demiterea LIVIEI STANCIU, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si LAUREI CODUTA KOVESI, sefa DNA, informeaza Agerpres. 

CSM si-a insusit luni raportul Inspectiei Judiciare, care, in urma verificarilor, a concluzionat ca afirmatiile si demersurile presedintelui Senatului au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

Cinci senatori, printre care si presedintele Camerei Superioare a Parlamentului, CALIN POPESCU TARICEANU, au solicitat, in luna mai, printr-o scrisoare, presedintelui KLAUS IOHANNIS sa le inlature, prin demitere ori prin demisie, pe LIVIA STANCIU, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si LAURA CODRUTA KOVESI, sefa DNA, pentru “incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale” ale MARIANEI RARINCA.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS ii raspunde lui CALIN POPESCU TARICEANU: NU pot REVOCA sefele DNA si ICCJ. UPDATE

Ulterior, CSM a anuntat ca sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu demersul presedintelui Senatului si dezbaterile publice generate privind posibila incalcare a independentei justitiei.

“Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si ale unei parti din mass-media romaneasca ce tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau”, se arata intr-un comunicat CSM, transmis la sfarsitul lunii mai.

CSM a precizat ca “exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui iCCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere”.

CITESTE SI: CSM cere INSPECTIEI JUDICIARE sa VERIFICE AFIRMATIILE lui TARICEANU referitoare la STANCIU si KOVESI

“In acelasi registru de cauze si efecte se situeaza sugestia public afirmata de complicitate, in instrumentarea acestei cauze, intre persoana presedintelui ICCJ si procurorul-sef al DNA ce tinde sa explice si sa motiveze intr-o logica periculoasa si globalizatoare situatii si contexte privitoare la actul de justitie din agenda actuala a puterii legislative si a unor reprezentanti de varf ai vietii politice romanesti. in acest context, CSM va sesiza IJ in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor institutionale ale unor reprezentanti ai Senatului, a afirmatiilor publice de data recenta ale lui CALIN POPESCU TARICEANU, in calitate de presedinte al acestuia, precum si a directiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei”, se arata in comunicatul CSM.

Potrivit CSM, sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie ale caror declaratii “depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului”.

In replica, presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU a declarat, pe 27 mai, ca afirmatiile cuprinse in scrisoarea pe care i-a adresat-o, impreuna cu alti colegi liberali, presedintelui KLAUS IOHANNIS au fost facute in calitatea sa de senator si ca sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM nu este “productiva” fiindca parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declaratii politice.

“Am vazut comunicatul CSM si va pot spune ca declaratiile pe care le-am facut, le-am facut in calitate de senator, impreuna cu alti colegi liberali. Nu l-am facut in calitate de presedinte al Senatului. Daca as fi avut un mandat din partea Biroului sau al plenului, atunci as fi putut sa vorbesc in numele Senatului. Le-am facut in calitate de senator, tinand cont ca am acest drept fundamental sa imi exprim opiniile politice, drept constitutional care nu poate sa fie cenzurat. Cred ca aceste sesizari ale Inspectiei Judiciare nu sunt productive pentru ca ele nu pot in niciun fel sa cenzureze dreptul la declaratii politice al parlamentarilor. in schimb, cred ca Inspectia Judiciara sau CSM ar putea sa se preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara ca sa fie lucrate in vreun fel”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU, la sfarsitul lunii mai.

Sursa foto www.dcnews.ro