CSM: TRAIAN BASESCU si KELEMEN HUNOR au AFECTAT INDEPENDENTA JUSTITIEI. UPDATE

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marti ca fostul presedinte TRAIAN BASESCU si deputatul UDMR KELEMEN HUNOR au afectat independenta Justitiei. Plenul CSM si-a insusit marti concluziile Inspectiei Judiciare, scrie Agerpres.

UPDATE 15:47: In cazul fostului presedinte TRAIAN BASESCU, Plenul CSM a constatat ca sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau afirmatiile facute in cadrul unei interventii telefonice din data de 29 aprilie 2015 la postul de televiziune B1 TV referitoare la activitatea Inspectiei Judiciare si a CSM, precum si la activitati judiciare desfasurate de judecatori si procurori. 

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara ca urmare a solicitarii din data de 30 aprilie 2015 a presedintelui CSM.
“Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile fostului presedinte al tarii, prin care s-a promovat ideea ca activitatea Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara cu partinire in ceea ce priveste apararea independentei sistemului judiciar, in sensul ca sustine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistratilor judecatori si procurori nu si-a atins scopul prevazut de lege, respectiv de infaptuire a justitiei, inducand-se ideea ca aceasta a fost deficitara, in sensul existentei unei justitii discretionare, submineaza autoritatea judecatoreasca si aduce atingere independentei sistemului judiciar. (…) in cadrul verificarilor s-a subliniat ca atat Inspectia Judiciara, cat si Consiliul Superior al Magistraturii si-au desfasurat activitatea in limita dispozitiilor legale care le reglementeaza activitatea, iar impactul declaratiilor domnului Traian Basescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma functiei detinute anterior, cea de Presedinte al Romaniei, a calitatii sale de formator de opinie, precum si a modalitatii de exprimare, generala”, se arata intr-un comunicat al CSM.
Plenul CSM a apreciat ca declaratiile lui Traian Basescu “au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare”, aducand atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

In cazul lui KELEMEN HUNOR Plenul CSM a constatat ca afirmatiile publice exprimate pe 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, in cadrul Congresului UDMR, referitoare la activitatea desfasurata de magistrati in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
“Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile domnului Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale in care au fost implicati domnul Marko Attila Gabor, fost deputat, si domnul Nagy Zsolt, fost ministru, in sensul ca masurile procesuale dispuse si hotararile judecatoresti pronuntate au fost nefondate si nelegale — inducand ideea ca magistratii au actionat in mod arbitrar, la comanda politica, cu incalcarea obligatiei de impartialitate, cauzele penale fiind solutionate prin condamnarea unor persoane nevinovate — sunt de natura a submina increderea publicului in impartialitatea si integritatea magistratilor in general si aduc atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau. Avand in vedere modul de exprimare, cadrul in care au fost lansate afirmatiile, referirea la cauze penale concrete, calitatea domnului Kelemen Hunor — de reprezentant al puterii legislative si presedinte al unui partid politic — dar si preluarea afirmatiilor in presa interna si cea din Ungaria, s-a apreciat ca acestea au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar si a credibilitatii autoritatii judecatoresti”, se precizeaza intr-un comunicat al CSM.
in plus, unele afirmatii ale lui Kelemen Hunor au vizat dosare aflate in curs de solutionare, ceea ce, in opinia Inspectiei Judiciare, a creat “o presiune asupra magistratilor implicati in solutionarea acestora”.
Plenul CSM a apreciat ca nu ar trebui facute in spatiul public afirmatii negative cu privire la activitatea desfasurata de procurori si judecatori in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, acestea incadrandu-se in situatia in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat constant ca se impune restrangerea libertatii de exprimare, in scopul de a asigura autoritatea si impartialitatea sistemului judiciar.

In sedinta din data de 26 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca afirmatiile publice ale domnului KELEMEN HUNOR, membru al Parlamentului Romaniei si presedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, exprimate in data de 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, in cadrul Congresului U.D.M.R., referitoare la activitatea desfasurata de magistrati in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, preluate de mass media, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, se arata in comunicat.

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la sesizarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii din data de 22 aprilie 2015, ca urmare a solicitarii formulata de domnul judecator Nicolae Horatius Dumbrava, membru ales al CSM. Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile domnului Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale in care au fost implicati domnul Marko Attila Gabor, fost deputat, si domnul Nagy Zsolt, fost ministru, in sensul ca masurile procesuale dispuse si hotararile judecatoresti pronuntate au fost nefondate si nelegale – inducand ideea ca magistratii au actionat in mod arbitrar, la comanda politica, cu incalcarea obligatiei de impartialitate, cauzele penale fiind solutionate prin condamnarea unor persoane nevinovate – sunt de natura a submina increderea publicului in impartialitatea si integritatea magistratilor in general si aduc atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU si KELEMEN HUNOR au afectat din nou INDEPENDENTA JUSTITIEI, a stabilit INSPECTIA JUDICIARA

Avand in vedere modul de exprimare, cadrul in care au fost lansate afirmatiile, referirea la cauze penale concrete, calitatea domnului Kelemen Hunor – de reprezentant al puterii legislative si presedinte al unui partid politic – dar si preluarea afirmatiilor in presa interna si cea din Ungaria, s-a apreciat ca acestea au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar si a credibilitatii autoritatii judecatoresti. Mai mult, unele afirmatii au vizat dosare aflate in curs de solutionare, creandu-se astfel o presiune asupra magistratilor implicati in solutionarea acestora. Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile negative cu privire la activitatea desfasurata de procurori si judecatori in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, nu ar trebui emise in spatiul public, acestea incadrandu-se in situatia in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat constant ca se impune restrangerea libertatii de exprimare, in scopul de a asigura autoritatea si impartialitatea sistemului judiciar. Reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. 1 si 30 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartiali

CITESTE SI: CSM sesizeaza CNA si IJ privind ultimele DECLARATII PUBLICE ale lui TRAIAN BASESCU

 Nu e prima data cand Traian Basescu este gasit vinovat de Inspectia Judiciara. Fostul preşedinte a afirmat in direct la B1TV ca Inspectia Judiciara si CSM au devenit “o maciuca care se aplica in gura direct oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie”.

 Anterior, la Nasul Tv, Traian Basescu a atacat dur sefii institutiilor judiciare, despre care a spus ca sunt “niste lingai” de care i se face “pur si simplu greata.

Sursa foto www.realitatea.net