CSM va discuta, joi, despre modificarile la noul cod Penal si revizuirea Constitutiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua in discutie, in sedinta de plen de joi, modificarile de forma la noul Cod Penal, intrat in vigoare pe 1 februarie, si amendamentele care vizeaza autoritatea judecatoreasca aduse in cadrul procesului de revizuire a Constitutiei.

La sediul CSM a sosit si Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casate si Justitie (ICCJ), dar si procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

„Daca este vorba de procedura, noi am solicitat modificarea art. 64 al. 4 din Codul de Procedura Penala, care prevede incompatibilitatea judecatorului de drepturi si libertati de a judeca in camera preliminara, in fond cat si in caile de atac. Trebuie sa specificam ca prin sintagma aceea “judecator de drepuri si libertati”, legiuitorul se refera nu numai la magistratul care judeca in prima instanta in cursul urmariri penale o astfel de cauza, ci si la judecatorul care solutioneaza contestatia impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii de drepturi si judecati. Ori a crea noi situatii de incompatibilitate – respectiv ca si acest judecator care solutioneaza contestatiile impotriva incheierilor pronuntate de acest judecator de drepturi si libertati in prima instanta – va conduce, eu va spun foarte clar, poate mai putin in primele luni la Instanta Suprema, in cateva luni de zile va conduce la multiple stari de incompatibilite astfel incat s-ar putea ajunge ca o serie de astfel de cauze penale sa fie judecate de catre judecatorii civilisti, ceea ce nu mi se pare normal”, a declarat Livia Stanciu, la intrarea in sediul CSM.

„Partial sunt multumita de modificarile facute de Guvern la noul Cod Penal.Dar, atentie, au fost modificari propuse de noi si care vizau Codul Penal, eu inteleg ca Guvernul a precizat ca o serie de modificari nu trebuie operate prin OUG ci prin proiect de lege. Dar propunerile ICCJ sunt facute de foarte multa vreme catre MJ, noi am cerut ca toate acele fapte penale care produc consecinte deosebit de grave, in sensul art. 138 din noul Cod Penal, pagube de peste 2 milioane lei noi, noi am cerut ca la aceste infractiuni limitele de pedeapsa sa se majoreze cu inca o data. Daca va veti uita in noul Cod Penal, infractiunile contra patrimoniului – furt, furt calificat, talharie, inselaciune, infractiuni de serviciu precum delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice – unde pedepsele pe noul Cod sunt de pana la 5 ani, nu avem precizari facute, mentiuni in sensul ca daca astfel de fapte au produs consecinte deosebit de grave, limitele de pedeapsa sa se majoreze macar asa acum este prevazut pentru unele infractiuni, cu jumatate, noi am cerut cu inca o data. Asta era o modificara de esenta care trebuia operata inainte de intrarea in vigoare a Codului Penal. Deja Codul Penal fiind intrat in vigoare, chiar daca se va face in perioada imediat urmatoare, ea va deveni operanta doar pentru faptele savarsite doar dupa intrarea in vigoare a acelei legi, pentru faptele comise pana la intrarea in vigoare a acelei legi, toti vor beneficia de legea penala mai favorabila”, a mai spus presedinta ICCJ jurnalistilor prezenti la sediul CSM.

Sursa foto: gandul.info