CSM sesizeaza CURTEA CONSTITUTIONALA privind hotararea SENATULUI in cazul lui SOVA

CSM, MEMORIU, MAGISTRATI, CRITICI, MODIFICARI, LEGEA JUSTITIEI, DISCUTII, PROXIMA SEDINTA, CONDITII NETRANSPARENTE

Consiliul Superior al Magistraturii sesizeaza Curtea Constitutionala pe absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova, se arata intr-un comunicat de presa. 

“Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei”, se arata in comunicatul CSM.

Curtea a fost deja sesizata deja de presedintele Klaus Iohannis care a invocat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului. Intre timp, s-a mai consumat un eveniment: PSD si PNL au anuntat, luni, in plenul Senatului, ca sustin modificarea Regulamentului astfel incat hotararile sa fie adoptate cu majoritatea numarului celor prezenti, nu cu jumatate din numarul total al senatorilor, cum s-a decis in cazul Sova, informeaza Hotnews.ro.

CITESTE SI: CCR a stabilit data cand va lua in discutie SESIZARILE lui IOHANNIS si PNL in cazul SOVA. UPDATE

Propunerea a fost facuta din partea PSD de catre liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, iar din partea grupului PNL de catre senatorul Tudor Barbu, care a precizat ca modificarea a fost discutata si aprobata in sedinta grupului PNL din Senat, trasmite stiripesurse.ro. 

Comisia de Regulament urmeaza sa discute marti acest subiect si sa propuna plenului Senatului modificarea Regulamentului Senatului dar si a Statutului senatorilor si deputatilor. Regulamentul prevede la art.173 ca “Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai”. Constitutia prevede la articolul 72, alin. 2 ca “Legile ordinare ai hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera”

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS sesizeaza CCR in cazul DAN SOVA. UPDATE 

Administratia Prezidentiala a anuntat, joi, 26 martie, ca presedintele Klaus Iohannis solicita Curtii Constitutionale “sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti. Atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie”.