CSU CRAIOVA solicita PALMARESUL UNIVERSITATII Craiova in INSTANTA

CS UNIVERSITATEA CRAIOVA sustine ca palmaresul istoric al echipei UNIVERSITATEA CRAIOVA i-a apartinut intotdeauna si a deschis o ACTIUNE in INSTANTA pentru a certifica faptul ca acesta nu a fost cedat niciodata catre FC UNIVERSITATEA CRAIOVA, grupare condusa de Adrian Mititelu, acum in faliment.

Intr-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul oficial, CLUBUL SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA, care activeaza in prezent in Liga I, explica faptul ca echipa de fotbal s-a numit in perioada 1966-1991 “CS Universitatea Craiova” si nu doar “Universitatea Craiova”.

“PALMARESUL UNIVERSITATII CRAIOVA este un bun netransferabil care a fost si va ramane pentru totdeauna in posesia CS Universitatea Craiova, club sub patronajul si sub numele caruia au fost realizate marile performante ale Stiintei. Pentru transarea definitiva a chestiunii, CS Universitatea Craiova a demarat o actiune in instanta pe care o consideram o simpla formalitate si in urma careia se va confirma definitiv ceea ce adevaratii suporteri ai Universitatii stiu deja: ca performantele CS Universitatea Craiova de pana in 1991 sunt indisolubil legate de clubul infiintat la 1948. Reamintim ca, dupa cateva schimbari de nume, marea noastra echipa de fotbal s-a numit fara incetare, din 1966 pana in 1991, «CS Universitatea Craiova», nu doar «Universitatea Craiova»”, mentioneaza conducerea gruparii din Liga I in comunicat.

Conform acesteia, asociatiile si societatile de dupa 1991 au preluat doar partial patrimoniul CS Universitatea Craiova si niciodata nu s-a pus problema preluarii palmaresului. Nici Asociatia Sportiva “Fotbal Club Universitatea Craiova” (infiintata in 1994) si nici Societatea Comerciala Fotbal Club Craiova SA (aparuta in 2002) nu au pretins, in actele lor constitutive, ca palmaresul clubului ar fi inclus in patrimoniul entitatilor nou-infiintate.

CITESTE SI: PABLO BRANDAN a fost prezentat oficial la CS UNIVERSITATEA CRAIOVA 

Oficialii sustin ca CS Universitatea Craiova detine inclusiv Cupa Romaniei castigata in 1993, deoarece la momentul respectiv sectia de fotbal a tinut tot de Clubul Sportiv si de Ministerul Invatamantului. “In anul 1991, urmare a Ordinului nr. 4162/22.01.1991 al Ministerului Invatamantului si Stiintei si a Ordinului nr. 163/24.01.1991 al Ministerului Sportului echipa de fotbal a fost rebotezata «FC Universitatea Craiova». Separarea de club nu s-a produs insa sau a fost cel mult formala, deoarece sectia de fotbal a continuat sa fie parte componenta a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, asa cum reiese din protocolul din data de 27.11.1991 incheiat intre conducerea Universitatii din Craiova si conducerea CSUC. La scurt timp s-a semnat un nou protocol, cel de predare-primire nr. 1937/18.02.1991, in care se spune clar ca «Fotbal Club Universitatea Craiova a preluat o parte determinata din patrimoniul Clubului Sportiv Universitatea Craiova (mijloace fixe, banesti, elemente de inventar, personal, CEC-uri etc.) care vor forma patrimoniul clubului nou-infiintat» Nici un cuvant, asadar, despre cedarea palmaresului”, se precizeaza in comunicatul citat.

Separarea echipei de fotbal de Clubul Sportiv a avut loc in 1994 in baza cererii adresata Judecatoriei Craiova de catre Rodion Camataru, cand s-a acordat personalitate juridica Asociatiei Sportive “Fotbal Club Universitatea Craiova”, continuatoarea sectiei de fotbal care pana atunci facuse parte din CS Universitatea Craiova. La constituirea acestei asociatii nu se specifica insa faptul ca noua entitate juridica preia palmaresul istoric. Conducerea clubului din Liga I sustine ca, in prezent, majoritatea celor 21 de membri fondatori ai acelei asociatii confirma ca palmaresul nu a parasit niciodata vitrina si CV-ul Clubului Sportiv Universitatea Craiova.

In opinia oficialilor CS Universitatea Craiova, societatea cel mai putin indreptatita sa aiba pretentii asupra palmaresului este cea infiintata in 2002, SC FC Universitatea Craiova SA, deoarece aceasta nu are nici o legatura cu inaintasele sale.

“Daca pana in 2002 inca mai putem gasi legaturi intre CS Universitatea Craiova si, ulterior, Asociatia Sportiva FC Universitatea Craiova, in mai 2002 a avut loc, pur si simplu, infiintarea unei noi echipe. Societatea comerciala aparuta atunci nu s-a constituit prin reorganizarea Asociatiei Sportive din 1994, ci s-a infiintat ca entitate distincta, primind numar de inregistrare in Registrul Sportiv si Certificat de Identitate Sportiva noi, ambele inregistrate pe 2002. Mai mult, capitalul social initial al Fotbal Club U Craiova SA nu a fost format din totalitatea patrimoniului vreunei asociatii sportive care sa fi activat la data constituirii noii firme. Asta in conditiile in care legea nr. 69/2000 stabileste cu titlu obligatoriu ca, in caz de reorganizare a asociatiilor sportive in societati pe actiuni, patrimoniul existent al primelor trebuie sa formeze capitalul social initial al celor din urma. In cazul specific al societatii din 2002, capitalul social initial nu s-a format prin incorporarea patrimoniului vreunui club sportiv existent, ci prin aportul exclusiv in numerar al actionarilor sai”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Adrian Mititelu nu mai are nici un drept asupra FC Universitatea Craiova SA, deoarece societatea a intrat in faliment, afirma conducerea gruparii din Liga I. “Cat despre lichidatorul judiciar care va definitiva procedurile de faliment, acesta nu a sustinut niciodata ca palmaresul Universitatii Craiova s-ar afla in posesia respectivei societati si ar putea fi valorificat. Singurul palmares de care se poate bucura defuncta FC U este cel constituit din doua retrogradari, o dezafiliere si o retragere din campionatul ligii a doua”, se mai arata in comunicatul CSU Craiova.

CITESTE SI: CUPA LIGII: RAPID a invins CS U CRAIOVA si va juca impotriva Stelei in optimi

Echipa Universitatea Craiova, infiintata in 1948, a castigat de patru ori titlul de campioana, in sezoanele 1973/74, 1979/80, 1980/81, 1990/91, de sase ori Cupa Romaniei, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1982/83, 1990/91, 1992/93 si a fost prima formatie din Romania calificata in semifinalele unei competitii europene, Cupa UEFA, in sezonul 1982/1983.

Primaria Craiova a decis in vara anului 2013 sa sustina infiintarea echipei CS Universitatea Craiova care sa participe in Liga a II-a incepand din sezonul 2013-2014, dupa ce negocierile cu Adrian Mititelu, finantatorul formatiei FC Universitatea Craiova, au esuat. Cele doua cluburi, care au evoluat in sezonul trecut in Seria a II-a a Ligii a II-a, se afla in conflict, iar mai multe glorii ale “Craiovei Maxima” au inceput odata cu trecerea timpului sa sustina echipa CSU Craiova, cunoscuta ca fiind a primariei.

Gruparea FC Universitatea Craiova, condusa de Adrian Mititelu, a intrat in procedura de faliment la 9 aprilie si s-a retras din campionatul Ligii a II-a. In schimb, CS Universitatea Craiova, sustinuta de autoritatile locale, a promovat in Liga I.

Sursa foto: gds.ro