Cu cat se va scumpi benzina si motorina dupa ce se va aplica acciza de 7 centi

Desi Romania avea, in decembrie 2013, cel mai mic pret la benzina si al unul dintre cele mai mici la motorina dintre toate tarile din Uniunea Europeana (UE), situatia se va schimba dupa ce va intra in vigoare taxa de 7 centi.

Astfel, romanii vor ajunge sa plateasca pe motorina mai mult decat austriecii sau francezii dupa ce va intra in vigoare mult-criticata taxa. Daca luam ca punct de referinta preturile publicate de Comisia Europeana pe data de 9 decembrie, dupa o scumpire de 7 centi, Romania va ajunge sa plateasca pe un litru de benzina aproape 1,31 euro, mai mult decat Polonia sau Luxemburgul, scrie Ziarul Financiar.

La motorina, de la coada clasamentului piata locala va ajunge la mijlocul acestuia, un roman urmand sa plateasca pentru un litru de motorina circa 1,39 euro, mai mult decat un austriac sau un francez, daca se vor pastra aceleasi conditii de piata in statele mentionate.

Desi trebuia implementata din prima zi a anului viitor, guvernul Ponta a anuntat ca taxa de 7 centi pe litrul de carburant se va aplica cu o intarziere de trei luni de zile.

Potrivit informatiilor disponibile, in Romania se consuma circa 5,7- 5,8 milioane de tone de carburanti, din care 75% reprezinta consumul de motorina.

Potrivit BP, o tona de benzina este echivalentul a 1.351 de litri in timp ce una de motorina este echivalentul a 1.192 de litri. Acest lucru inseamna ca intr-un an in Romania se consuma circa 7 miliarde de litri de benzina si motorina.

Prin aplicarea taxei de 7 centi pe litru, intr-un an de zile Guvernul ar putea colecta circa 500 de milioane de euro.

Oamenii din industrie spun insa ca sumele sunt chiar mai mari pentru ca la aceasta taxa se aplica TVA, inflatia, iar valoarea ei se calculeaza la cursul din 1 octombrie 2012. Astfel, in total, intr-un an complet de aplicare sumele colectate din aceasta taxa ar putea depasi pragul de 650 de milioane de euro.

In Romania functioneaza peste 2.000 de benzinarii. Cea mai mare retea de benzinarii este controlata de Petrom si este for­mata din 542 de statii. Rompetrol este al doilea mare jucator din aceasta piata, cu un total de 405 puncte de alimentare. Rusii de la Lukoil detin o retea formata din 301 statii, iar MOL Romania este prezent cu 143 de puncte de alimentare.