Cu cat va creste pretul benzinei si al motorinei de la 1 aprilie

Pretul benzinei si al motorinei va creste de la 1 aprilie cu 41 de bani per litru ca urmare a majorarii accizei cu 7 eurocenti per litru, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

Datele sunt prezentate de Ministerul Finantelor Publice intr-un raspuns transmis deputatului Adrian Gurzau, care a dorit sa stie care este impactul cresterii accizei pe carburanti.

Conform raspunsului Ministerului Finantelor Publice, impactul total al noii accize este de 6 la suta in pretul carburantilor.

“Majorarea accizelor cu 7 eurocenti/litru in pretul final conduce la un impact care poate stabili un nivel maxim de crestere a preturilor cu circa 6%, impactul fiind generat de 4,5223 cursul euro, 104,77 inflatia si 24% cota TVA”, se mentioneaza in raspunsul celor de la Ministerul Finantelor Publice.

Citeste si: Traian Basescu, in continuare nemultumit de acciza suplimentara la carburanti

De asemenea, in text se mai arata ca “stabilirea accizei se face potrivit art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cei 7 eurocenți/litru corespund unei cresteri a pretului cu 0,41 lei (0,35 lei acciza si 0,06 TVA)”.

Cresterea accizei pentru carburanti ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, dar a fost amanata pentru data de 1 aprilie in urma reactiilor dure ale presedintelui Traian Basescu.