Cu cea mai rapida retea Wi-Fi din lume poti transfera 12,5 GB pe secunda

Nemtii au reusit sa creeze o retea wireless in care transferul se poate face cu 100 de gigabiti pe secunda, adica 12,5 GB/s.

Recordul precedent de transfer pentru o retea wireless era de 40 Gbps, adica mai putin de jumatate din viteza atinsa in Germania. Asta inseamna ca poti copia un disc Blu-ray in cateva secunde, scrie yoda.ro, care precizeaza ca recordul a fost atins la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe. Deocamdata, cercetatorii germani au transferat 100Gbps doar pe o distanta de 20 de metri, in laborator. Anul trecut, cei 40Gbps au “zburat” pe o distanta de un kilometru.

Aceasta descoperire este importanta din mai multe motive, mai scrie sursa citata: o astfel de tehnologie ne-ar permite viteze de download mai mari. Apoi, semnalul acestei retele wireless este generat de un laser, o idee care se potriveste ca o manusa pentru a fi pusa la finalul unei fibre optice.

Ambele proiecte, atat cel care a reusit transferul a 40Gbps, cat si cel cu 100Gbps, sunt parte din proiectul Millilink, finantat de Guvernul german cu 2,7 milioane de euro. Acesta este menit sa aduca Internet broadband in zonele rurale si in cele inca neconectate.

Sursa foto: yoda.ro