Cum ar arăta Pământul dacă mările și oceanele s-ar evapora! Video

Oceanele acoperă 71% din suprafața Pământului și multe lucruri pe care nu le putem vedea – de la lanțuri muntoase enorme la vechi trecători pe care oamenii le-au folosit în perioada glaciară.

Acest videoclip, realizat de NASA, evidențiază caracteristici fascinante, deoarece dezvăluie cum ar arăta planeta noastră dacă oceanele s-ar evapora. Iată cele două treimi din suprafața Terrei care, în mod normal, sunt ascunse privirii.

Filmul original a fost lansat de NASA în 2008, însă omul de știință James O’Donoghue l-a reeditat recent ca să sublinieze noile descoperiri, să încetinească animația și pentru a ne permite să urmărim „evaporarea” apei. O’Donoghue lucrează acum pentru JAXA, agenția spațială japoneză, dar anterior a fost angajat al NASA. „Îmi place cum această animație dezvăluie că fundul oceanului este la fel de variabil și interesant în geologia sa precum continentele”, a spus O’Donoghue pentru Business Insider. El a adăugat că golirea mărilor dezvăluie „nu numai fundul oceanului, ci și povestea antică a omenirii”.

În videoclipul de mai sus putem vedea apărând mai întâi marginile continentelor. Aici existau poduri terestre cu zeci de mii de ani în urmă, permițându-le oamenilor să călătorească dintr-o regiune într-alta. Pe măsură ce nivelul mării scade sub 3.000 de metri, videoclipul dezvăluie creasta din mijlocul oceanului planetar, care este, de fapt, cel mai lung lanț de munți al Pământului, cu o lungime de circa 65.000 de kilometri (detalii), care înconjoară planeta.

În cele din urmă, cele mai mari adâncuri drenate ne dezvăluie Groapa Marianelor secătuită. Bineînțeles, un ocean drenat ar fi dezastruos pentru omenire, dar este tentant să te gândești la toate formele de relief, ruinele și epavele acoperite de apă…

Sursa foto și video: nasa