Cum arata acum MASINA POLITIEI LOCALE din ODORHEIU SECUIESC dupa SOMATIA PREFECTULUI

Autoturismul POLITIEI LOCALE ODORHEIU SECUIESC a fost inscriptionat BILINGV, in romana si maghiara, dupa ce, in luna septembrie, institutia a fost somata de PREFECTUL JUDETULUI CA NU RESPECTA LEGEA, relateaza Agerpres.

Pe autoturismul POLITIEI LOCALE ODORHEIU SECUIESC erau lipite, pe capota, portbagaj si partea dreapta, autocolante cu ‘POLITIA LOCALA’, respectiv Politia Locala Odorheiu Secuiesc, iar pe partea laterala stanga aparea inscriptia in LIMBA MAGHIARA “Helyi Rendorseg Szekelyudvarhely’ (n.red: Politia Locala Odorheiu Secuiesc), fara sa existe traducerea in romana.

Potrivit legii, inscriptionarea trebuia sa fie BILINGVA, cu aceleasi caractere si dimensiuni ca aceea in limba romana. In urma somatiei trimisa de prefectul judetului, Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, in subordinea caruia se afla Politia Locala, a luat decizia sa reinscriptioneze bilingv autoturismul acestei institutii.

Prefectul Harghitei, ADRIAN JEAN ANDREI, si-a exprimat satisfactia ca autoritatile din Odorheiu Secuiesc au inteles ca RESPECTAREA LEGII ESTE “IMPERATIVA, NU FACULTATIVA” si a subliniat ca va continua sa monitorizeze modul in care se aplica legea in judet si sa ia masurile care se impun, in cazul in care aceasta nu este respectata.

CITESTE SI: REVOLTATOR! CUM ARATA MASINA POLITIEI IN ODORHEIU SECUIESC

“Ma bucur ca atat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, cat si Politia Locala au inteles ca aplicarea legii in judet este una imperativa, nu facultativa. Mai mult decat atat, fiind o institutie publica avea atributia, ea insasi, sa fie in legalitate. Voi continua sa monitorizez aspectele care pot duce la incalcari ale legii in judet si sa aplic masurile care se impun’, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei. Acesta a adaugat ca in situatia in care Politia Locala nu s-ar fi conformat somatiei si ar fi refuzat sa aplice legea, era pasibila de o sanctiune contraventionala in cuantum de 5.000 lei, pe care era hotarat sa o aplice ‘fara ezitare’.

Seful Politiei Locale Odorheiu Secuiesc, Laszlo Szabolcs, a declarat corespondentului Agerpres ca decizia a fost luata de Consiliul Local, iar el a respectat aceasta hotarare.
“Consiliul Local a decis ca masina sa fie in toate patru partile inscriptionata bilingv, noi am respectat hotararea Consiliului Local si adresa trimisa de domnul prefect”, a spus Laszlo Szabolcs.

El considera ca decizia este una buna, dar crede ca “nu era necesara”, intrucat masina era inscriptionata pe trei parti in limba romana si pe o singura parte in limba maghiara.

Potrivit articolului 12 din HG 1206/2001, ‘inscriptionarea in limba materna a denumirii institutiilor publice de sub autoritatea consiliilor locale se face printr-o tablita similara ca dimensiune, caractere, marime a literelor si culori cu cea inscriptionata in limba romana. Tablita se va amplasa sub cea care contine denumirea oficiala in limba romana’.

Sursa foto: fluierul