Cum arata Cernobil la aproape 30 de ani de la accidentul nuclear. Vezi galerie foto

Accidentul nuclear de la Cernobil a fost un accident major in Centrala Atomoelectrica Cernobil, pe data de 26 aprilie 1986, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare. Centrala electrica se afla in apropiere de orașul parasit Pripeat, Ucraina.

Spitale si case abandonate, diferite obiecte distruse si aruncate la nimereala sunt tot ce-a ramas dintr-un fost oras sovietic prosper. In urma cu 30 de ani, orasul Pripeat avea peste 50.000 de locuitori si era considerat o localitate moderna, de viitor, simbolul progresului cu care se lauda pe atunci Uniunea Sovietica.

 

Orasul gazduia cercetatori, muncitori si paznici de la centrala nucleara Cernobil, aflata la doar trei kilometri departare. Pe 26 aprilie 1986, acest frumos vis s-a transformat deodata in cel mai cumplit cosmar posibil. Unul dintre reactoarele centralei s-a topit si a dus la o explozie care este considerata si acum cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

La 30 de ani dupa catastrofa, fotograful austriac Roland Verant si-a riscat viata petrecand 42 de zile in zona interzisa, unde exista inca radiatii puternice si unde nimeni nu are acces fara un permis special. El a vizitat Pripiat si a imortalizat urmele dezastrului, scrie Daily Mail, citat de Adevarul.

Evacuati in graba, la o zi dupa accident, locuitorii au lasat in urma multe obiecte pe care nu le-au considerat necesare, in speranta ca se vor intoarce in scurt timp sa le recupereze. Nu aveau sa mai revina niciodata. In urma lor au ramas, incremenite in timp, hainute de copii si jucarii aruncate in graba pe pat sau un pian la care cineva cantase poate pana in ultima clipa.

In mod straniu, timpul a distrus mare parte din obiecte, lasand insa altele aparent neatinse, doar putin prafuite, cum sunt mesele si scaunele dintr-o scoala. Parcul de distractii si parcarile au fost deja acoperite de vegetatie, iar ferestrele si vopseaua de pe peretii camerelor au disparut demult.

Printre cele mai impresionante locuri fotografiate de Roland se numara o camera unde patul a ramas nearanjat, iar in dulap mai sunt si acum resturi de mancare. Apartamentul lasa impresia ca a fost parasit in urma cu doar cateva zile. Intr-o fabrica, podeaua este pur si simplu acoperita cu masti de gaz, iar pe un scaunel, o papusa de plastic, aruncata la intamplare, poarta, la randul ei, o masca.

 

Fotograful a fost insotit mereu de un ghid care cunoaste bine zona, care avea la el un detector de radiatii Geiger si care stie sa evite locurile foarte periculoase. Cine se aventureaza aici pe cont propriu risca sa se expuna fara sa-si dea seama unei doze letale de radiatii.

Norul de radiatii emis de explozia de la Cernobil a afectat intregul continent european, dar cel mai mult au avut de suferit Rusia, Belarus si Ucraina, unde foarte multi oameni s-au imbolnavit si au murit din cauza radiatiilor. In ciuda dezastrului, reactoarele 1, 2 si 3 de la Cernobil au fost repornite si au functionat pana in decembrie 2000.

 

 

Sursa: diez.md