Cum arăta de fapt Iisus Hristos? Este ciudat că nimeni nu s-a interesat de asta

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos? O căutare rapidă pe Google a cuvântului „Iisus” va genera numeroase imagini cu un bărbat alb, cu părul lung, barbă şi ochi pătrunzători. Dar oare aşa arăta Iisus?

Într-o nouă carte, un profesor spune că Iisus nu arăta deloc aşa cum îl prezintă istoria veche şi modernă, informează Gândul.

Evanghelia spune că Iisus a fost evreu şi s-a născut în jurul anului 4 î.e.n., în Betleem. El a locuit în copilărie în Egipt, pentru o scurtă perioadă de timp, după care s-a mutat în Nazaret. Aceste scrieri nu fac nicio referire la aspectul fizic al lui Iisus, dincolo de cele privind hainele sale şi ale apostolilor săi, explică Joan Taylor, profesor de Origini ale Creştinismului şi Iudaism în cadrul  King’s College London, în cartea sa „Cum arăta Iisus?”.

„Este atât de uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de felul în care arăta”, a declarat Taylor pentru Live Science. Pe de altă parte, atât Moise (profetul care i-a condus pe israeliţi) şi David, care, potrivit Bibliei l-a ucis pe Goliat, au fost descrişi drept bărbaţi chipeşi şi puternici, relevă cartea lui Taylor.

Pentru a-şi face o idee despre cum arăta Iisus, Taylor a apelat la arheologie şi texte care ar putea oferi indicii legate de aspectul evreilor în Iudeea şi Egipt, pe vremea Mântuitorului. Totodată, autoarea a analizat imaginile artistice de pe monezi şi picturi ale mumiile egiptene.

Un bărbat obişnuit, cu părul scurt

Potrivit studiului lui Taylor, în loc să fie mai înalt decât restul bărbaţilor din Iudeea, Iisus avea 1,7 metri, o înălţime medie pentru acea vreme. Cei din Iudeea şi Egipt aveau în general ochii căprui, părul negru şi tenul măsliniu, potrivit descoperirilor arheologice, textelor istorice şi descrierilor oamenilor în diverse tablouri egiptene.

A existat interacţiune între cei din Iudeea şi Europa (care aveau pielea mai deschisă la culoare), precum şi cei din Sudan şi Etiopia (cu pielea mai închisă la culoare). Totuşi, ţinând cont de faptul că evreii din Iudeea şi Egipt obişnuiau să se căsătorească între ei la acea vreme, pielea, ochii şi părul lui Iisus n-ar fi fost diferite de cele ale majorităţii din Iudeea şi Egipt, a descoperit Taylor. Textele vechi spun că evreii din Egipt nu se distingeau de restul populaţiei egiptene, pe vremea lui Iisus.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Sursa foto: descoperă