Cum au inceput LEGATURILE lui RADU MAZARE cu BRAZILIA si de ce isi face vacantele la FORTALEZA

Legăturile lui Radu Mazăre cu Brazilia sunt stabilite în anii ’90, prin intermediul ambasadorului brazilian de la acea vreme la București, Jeronimo Moscardo de Souza, scriu jurnalistii de la Info Sud-Est. Tot in Brazilia, si tot la Fortaleza si-a stabilit cartierul general al vacantelor si Liviu Dragnea, prieten cu cu Radu Mazare.

La 25 de ani, Moscardo, originar din Fortaleza, era numit consilierul personal și considerat om de încredere al președintelui Humberto de Alencar Castelo Branco, un mareșal care a condus lovitura de stat din 1964 și a transformat Brazilia într-o dictatură militară. La mijlocul anilor ’90, Moscardo spunea despre Mazăre că este un „vechi prieten“, îi transmitea acestuia „toată admirația Guvernului Braziliei“, iar vara petreceau până în zori pe plaja fostului primar pe care acesta o botezase „Copacabana”.

În anul 2000, cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin, când Radu Mazăre candida pentru prima oară la Primăria Constanța, Moscardo descinde la Constanța cu o delegație de 60 de brazilieni din mediul academic, artistic, politic și de afaceri, „pentru a-i mulțumi lui Radu Mazăre în numele culturii braziliene“.

Moscardo își încheie misiunea diplomatică din România în 2003, după șapte ani de activitate, nu înainte de a primi înalte distincții pentru „promovarea și consolidarea relațiilor româno-braziliene”. Cele mai importante titluri le-a primit în 2003 când i se înmânează Diploma Honoris Causa a Academiei Române, iar Ion Iliescu îl decorează cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer – cele mai înalte distincții oferite de Academie și de statul român.

După 1989, România și Brazilia nu au avut niciodată relații economice și politice importante.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL AICI

Sursa text: info-su-est.ro / Andreea Pavel
Sursa foto: ziua de constanta