Cum facem ca Europa să fie pregătită pentru secolul 21: cinci puncte pentru o Europă mai bună

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de poziție al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este primul din seria de articole care prezintă rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.

1. De ce avem nevoie de Europa? Dorim să ne asigurăm modul de viață european.

Europenii se tem de pierderea controlului și a puterii lor de a influența viața lor de zi cu zi, deoarece se confruntă cu provocări fără precedent. Unele dintre aceste provocări au rădăcini tehnologice sau economice: digitalizarea, o economie globalizată, schimbările climatice. Altele sunt create de puteri externe: războaie în Orientul Mijlociu, migrație necontrolată și terorism, o Rusie agresivă care amenință libertatea și pacea, precum și o nouă orientare a Statelor Unite ale Americii care se concentrează mai mult spre interior.

Alți europeni se confruntă frecvent cu problem interne ale Uniunii: șomajul structural, îmbătrânirea populației, creșterea naționalismului politic și lipsa de coeziune.

Unele provocări necesită un răspuns comunitar, în timp ce altele necesită o abordare coordonată între statele membre. Având în vedere toate aceste provocări, considerăm că Uniunea Europeană reprezintă polița noastră de asigurare de viață într-o lume aflată într-un process profund de schimbare. Fără UE, statele membre ar fi slăbite și la mila evenimentelor mondiale. Oricine este un adevărat patriot trebuie să fie, de asemenea, un european convins.