Cum facem față inundațiilor de la bloc

Viata la bloc nu este niciodata ferita de probleme, printre ele numarandu-se si inundatiile. Desi nu credem ca o sa ni se intample chiar noua, nu ar trebui sa excludem atat de usor acesta posibilitate, ci sa fim pregatiti.

Potrivit unui studiu realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, in topul daunelor pe segmentul asigurarilor de locuinte se regasesc inundatiile cauzate de vecini.

De asemenea, studiul arata ca aproximativ 40% din suma totala a dosarelor de dauna implica probleme cauzate de apa de conducta, iar cele mai comune incidente sunt inundatiile de la vecini, refularea apei din canalizare sau spargerea conductelor din sistemele de instalatii sanitare.

Ce masuri putem lua pentru a preveni inundatiile la bloc?

Cu toate ca majoritatea inundatiilor se produc cand ne asteptam mai putin, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a le preveni.

  1. Asigura-te ca opresti apa

Cele mai multe inundatii de la bloc sunt cauzate de un robinet care a fost uitat deschis perioade lungi.

Astfel, atunci cand trebuie sa pleci de acasa pentru cateva zile, in special daca mergi in vacanta, asigura-te ca orpesti alimentarea cu apa. De regula, robinetul de alimentare se afla sub chiuveta din baie. In cazul in care ai un contor de apa, robinetul de oprire se afla pe conducta conectata.

  1. Nu porni masina de spalat inainte sa pleci de acasa

Avand un program incarcat, poate fi dificil sa te ocupi de treburile casnice, cum ar fi spalatul rufelor sau al vaselor.

Totusi, pornirea masinii de spalat inainte de a parasi locuinta poate cauza mai multe probleme decat rezolva. Fiind supusa uzurii, masina se poate defecta oricand, cauzand scurgeri de apa si chiar inundatii severe. Daca nu esti prezent sa iei masuri, te poti trezi cu surprize neplacute cand te intorci acasa. Utilizeaza masina de spalat numai atunci cand esti acasa pentru a putea indentifica si remedia rapid orice problema atunci cand apare.

De asemenea, asigura-te ca piesele masinii de spalat nu sunt uzate. O verificare periodica te va ajuta sa eviti si sa previi problemele.

  1. Fa-ti asigurare de locuinta

Fie ca ai fost inundat de vecini sau inundatia s-a produs la tine in apartament, este recomandat sa ai o asigurare a locuintei care sa te ajute sa acoperi eventualele costuri de reparatie.

Daca nu ai asigurare pentru casa, poti opta pentru credite nebancare rapide pentru a acoperi cheltuielile neprevazute.

  1. Investeste intr-un sistem inteligent de securitate a apei

Daca vrei sa te asiguri ca apartamentul tau este in siguranta deplina, poti opta pentru un sistem inteligent de securitate a instalatiei de apa.

Aceste sisteme pot detecta scurgeri in conductele casei tale, intr-o etapa timpurie, cu mult inainte sa le observi tu. Acest lucru este util, mai cu seama cand nu esti acasa. Prin alertele pe care le trimite cu privire la defectiunile aparute, un sistem de securitate iti poate face cunoscuta situatia din apartament, iar tu vei putea opri alimentarea cu apa de la distanta, indiferent cat de departe te afli de locuinta.

  1. Lasa o cheie de rezerva unei persoane de incredere

Pentru a preveni daunele cauzate de scurgerile de apa, este important sa actionezi rapid si prudent. Daca esti plecat frecvent sau perioade lungi de acasa, lasa o cheie de rezerva unui prieten sau unui vecin in care ai incredere, pentru a permite usor accesul in locuinta in cazul in care apar probleme.

Ce trebuie sa faci in cazul unei inundatii

In timpul unei inundatii, este important sa actionezi rapid pentru a incerca sa diminuezi pe cat posibil daunele si, implicit, costurile de reparatie. Indiferent ca sursa inundatiei e apartamentul tau sau al vecinilor, iata pasii pe care trebuie ii faci atunci cand exista scurgeri de apa.

  1. Deconecteaza aparatele electrice de la priza;
  2. Opreste alimentarea cu energie electrica in apartament, de la panoul electric, daca acest lucru este posibil;
  3. Acopera mobilierul si aparatele cu panza de ulei;
  4. Pune galeti sau alte recipiente sub scurgeri, astfel incat apa sa nu ajunga la etajele inferioare;
  5. Anunta vecinii despre scurgeri;
  6. Informeaza reprezentantii organizatiei de management cu privire la problemele aparute si solicitati impreuna interventia unui specialist pentru a intocmi actele privind inundarea apartamentului;
  7. Continua colectarea apei in galeti sau alte vase.

Dupa ce ai reusit sa opresti inundatia si sa elimini partial consecintele, trebuie sa te gandesti cum sa evaluezi daunele provocate.

O asigurare de locuinta este foarte utila in situatiile in care vecinii responsabili de inundatie refuza sa te despagubeasca pentru stricaciuni. Poti repara pagubele cu ajutorul ei.

Daca nu ai locuinta asigurata, nu ai bani sa acoperi cheltuielile si nu stii cum sa gestionezi problema, poti aplica pentru un credit nebancar. Iar in cazul in care figurezi ca restantier la Biroul de Credite, poti aplica pentru credite nebancare pentru restantieri de la Provident.

Atunci cand intampini probleme, e important sa stii ca exista solutii, motiv pentru care creditele pentru restantieri ofera sprijin clientilor care au intarzieri de plata a ratelor, cauzate de dificultati financiare sau de aparitia unor situatii neprevazute.