Cum funcționează Bitcoin? Iată o explicație rapidă, pe înțelesul tuturor!

Cum funcționează Bitcoin? Aceasta este o întrebare care provoacă adesea confuzie. Iată o explicație rapidă concentrată într-un rezumat scurt și concis pe înțelesul tuturor.

Elementele de bază necesare unui nou utilizator al Bitcoin

Ca utilizator nou, puteți începe cu Bitcoin fără a cunoaște toate detaliile tehnice. Odată ce ați instalat un portofel Bitcoin pe computerul vostru sau pe telefonul mobil, acesta va genera prima voastră adresă Bitcoin și puteți crea mai multe ori de câte ori aveți nevoie. Puteți să vă dezvăluiți adresele prietenilor voștri pentru a vă putea plăti sau vice-versa. De fapt, acest lucru este destul de similar cu modul în care funcționează e-mailurile, cu excepția faptului că adresele Bitcoin trebuie folosite doar o singură dată.

 

Balanțele – blockchain

Blockchain-ul este un registru public comun pe care se bazează întreaga rețea Bitcoin. Toate tranzacțiile confirmate sunt incluse în blockchain. În acest fel, portofelele Bitcoin își pot calcula soldul alocat și noile tranzacții pot fi verificate ca fiind cheltuieli de bani care sunt de fapt deținute de exponenți. Integritatea și ordinea cronologică a blockchain-ului sunt impuse prin criptografie.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

Tranzacții – cheile de criptare

O tranzacție este un transfer de valoare între portofelele Bitcoin care intră în blockchain. Portofelele Bitcoin păstrează o piesă secretă, numită cheia de criptare sau seed, care este utilizată pentru a semna tranzacțiile, oferind o dovadă matematică că au provenit de la proprietarul portofelului. De asemenea, semnătura împiedică modificarea tranzacției de către cineva odată ce aceasta a fost emisă. Toate tranzacțiile sunt transmise între utilizatori și, de obicei, încep să fie confirmate de rețea în următoarele 10 minute, printr-un proces numit minare.

Prelucrare – minarea

Minarea este un sistem de distribuire consens care este utilizat pentru a confirma tranzacțiile de așteptare prin includerea lor în blockchain. Aplică o ordine cronologică în blockchain, protejează neutralitatea rețelei și permite computerelor diferite să convină asupra stării sistemului. Pentru a fi confirmate, tranzacțiile trebuie ambalate într-un block care se potrivește cu reguli criptografice foarte stricte, care vor fi verificate de rețea. Aceste reguli împiedică modificarea block-urile anterioare, deoarece acest lucru ar anula toate block-urile următoare. Minarea creează, de asemenea, echivalentul unei loterii competitive care împiedică orice persoană să adauge cu ușurință block-uri noi consecutive în blockchain. În acest fel, nimeni nu poate controla ceea ce este inclus în blockchain sau poate înlocui părți ale blockchain-ului pentru a-și redirecționa propriile cheltuieli.

Acesta este doar un rezumat foarte scurt și concis al sistemului. Dacă doriți să intrați în detalii, puteți citi lucrarea originală care descrie designul sistemului, citiți documentația dezvoltatorului și explorați pagina wiki a Bitcoin.