Cum functioneaza MAFIA din ROMANIA. DECALOGUL INTERLOPILOR AUTOHTONI

CLANURILE INTERLOPE au devenit institutii subterane, cu legi proprii si conexiuni in autoritatile statale, punand stapanire pe o mare parte din Romania. Daca ne-am uita la o harta a tarii si am colora fiecare judet in care exista GRUPARI MAFIOTE, foarte putine ar fi zonele care ar ramane necolorate. Un CLAN INTERLOP are stabilit un teritoriu clar, un sistem de protectie facut la Sectia de Politie, are „intrari“ la autoritati si sprijin financiar de la „protejati“. Clanul este cel care se ocupa – printre altele – cu taxele de protectie fiindca isi poate permite atacuri cu arme albe sau de foc. CLANURILE MAFIOTE din ROMANIA sunt foarte bine organizate, aproape ca o mica armata, fiecare familie avand capi, locotenenti si soldati.

Ziarul Libertatea prezinta cinci lideri care au beneficiat de puterea si admiratia celorlalti mafioti pentru a putea fi considerati, la un moment dat, “Nasul” lumii interlope din Romania.

FANE SPOITORU, pe numele sau adevarat Ion Titisor, a fost considerat primul ”Nas” al lumii interlope de dupa Revolutie. Printre reprezentantii clanurilor prezenti la inmormantarea acestuia, unii au tinut sa vina in tricouri negre pe care era imprimata poza lui Al Pacino, actorul care a intruchipat celebrul mafiot Michael Corleone in trilogia ”Nasul”. Fane Spoitoru si-a castigat renumele si influenta prin taxele de protectie pe care le cerea restaurantelor din Bucuresti.

Fiecare judet are cat un ”Nas”, iar la nivel national seful lumii interlope devine cel care dovedeste ca are cea mai mare putere si influenta, ne-a explicat un fost procuror. Daca ”Nasul” judetean este ales uneori prin votul sefilor de clanuri din cartiere, cel national se autoimpune prin forta sau notorietate, ne-a precizat mandru un personaj al acestei lumi.

Asa a facut-o si FANE SPOITORU in anii ’90. Era asa de influent, incat, in 1995, acesta a organizat petrecerea de botez a fiului sau la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Printre invitati s-au numarat Adrian Paunescu si Madalin Voicu. In 1996 incep problemele legale pentru Ion Titisor, care fuge in Canada, iar anul urmator este condamnat la noua ani de inchisoare.

GIOVANI BECALI a avut o tentativa sa urce pe locul lasat liber, asta si pentru ca in anii ’90 era unul dintre cei mai influenti impresari de fotbalisti. Dupa Campionatului Mondial din 1994, fotbalistii romani erau cautati de toate cluburile, iar Giovanni scoatea bani frumosi din transferuri.

De altfel, GIOVANI BECALI, aflat acum in penitenciar la Jilava, si-a si construit vila din Pipera dupa modelul casei din filmul Scarface, in care Al Pacino a jucat rolul mafiotului Tony Montana. Tot din acea perioada, GIOVANI BECALI a inceput sa se autointituleze ”mafiot”.

Epoca dura a fratilor Camataru

Insa puterea si influenta unui ”Nas” era disputata cu adevarat de doua tabere, cea a fratilor NUTU si SILE CAMATARU, pe numele lor adevarate –Ion si Vasile Balint, si cea condusa de NICU GHEARA.

Disputa a fost demonstrata cel mai bine in perioada 1995-1998, cand, asa cum a scris presa vremii, NICU GHEARA ar fi dorit inclusiv sa-l asasineze pe Dumitru Nicolae zis “Niro” pentru ca dorea sa deschida un nou complex comercial la marginea Capitalei. Omul de afaceri ar fi cerut protectia CAMATARILOR. Intr-un interviu acordat ”Romaniei Libere”, Dumitru Nicolae a recunoscut ca au fost tentative de asasinat asupra sa, dar a precizat ca nu stie cine au fost autorii.

Razboiul dintre NUTU CAMATARU si NICU GHEARA a ramas netransat pana la capat. In 2003-2004, Camatarii au inceput sa se trezeasca la ora 5.00 dimineata, cand politistii intrau in forta sa faca perchezitii, si apoi sa petreaca ani buni dupa gratii. In schimb, NICU GHEARA a preferat sa se stabileasca in Spania sau Elvetia, asta si pentru a scapa de luptele directe cu CAMATARIIi.

Alaturi de FANE SPOITORU, NICU GHEARA si fratii SILE SI NUTU CAMATARU, un alt interlop  de seama era denumit de gangsterii locali “Seful tuturor”. Este vorba de botosaneanul IOAN CLAMPARU, cel care a terorizat Spania prin modul militaresc in care si-a organizat armata de infractori adusa din Romania. Acesta se afla acum inchis la Penitenciarul Jilava.

DECALOGUL ”NASILOR”

Din discutiile purtate cu membrii acestei lumi, cu fosti procurori si cu anchetatori DIICOT, a reiesit ca, aceasta lume are un set propriu de legi in care respectul fata de lider ocupa locul central, potrivit Evenimentului Zilei.

LEGEA 1 – Cooperare cu Politia

In fiecare judet este desemnat un lider care trebuie sa tina legatura cu Politia. Acesta face schimb de informatii cu oamenii legii in momentul cand au loc incidente in oras pentru a linisti lucrurile rapid. In schimb, autoritatile trebuie sa impiedice varsarile de sange dintre gasti.

LEGEA 2 – Ucigasul unui interlop va fi judecat de Mafie

Nimeni nu are voie sa se razbune pe cont propriu.

LEGEA 3 – Impartirea teritoriului

In cadrul consiliilor purtate de liderii clanurilor, fiecare grupare primeste un teritoriu de actiune, dar si permisiunea de a desfasura un anumit tip de infractiuni. In cazul in care un clan doreste sa faca si trafic cu droguri, alaturi de prostitutie, trebuie sa ceara acordul consiliului.

LEGEA 4 – Omerta, tacerea e de aur

Cei care sunt „paraciosi” sunt pedepsiti automat de membrii clanurilor. Din acest motiv, locotenentii unor lideri prefera sa faca inchisoare decat sa ajunga la o intelegere cu procurorii.

LEGEA 5 – Nimeni nu iese din Mafie

Membrii clanurilor nu sunt lasati sa renunte la „familie” , pentru simplu motiv ca astfel nu mai pot fi controlati de catre lideri. In plus, reprezinta un risc ca faptele lor sa ajunga la urechea procurorilor.

LEGEA 6 – Alegerea unui lider

Daca fostul lider moare, se intalnesc boss-ii locali care aleg pe cineva dintre ei care sa-i reprezinte.

LEGEA 7 – Mama trebuie iubita

Obligatia interlopilor este sa-si tina mama aproape si sa aiba grija de ea. Cazul Camatarilor evidentiaza cel mai clar acest lucru. Nutu si Sile Camataru erau luati la intrebari doar de catre mama lor.

LEGEA 8 – Sa se faca si lucruri bune

Alaturi de traficul de carne vie, droguri, executii si furturi, un interlop trebuie sa-si spele pacatele si sa faca si lucruri de bine. Din acest motiv, multi interlopi merg la biserica destul de des sau realizeaza donatii importante oferite bisericii.

LEGEA 9 – La batranete vine si legalizarea operatiunilor

Dupa ce trec de 50 de ani, mafiotii incearca sa-si legalizeze afacerile. In loc de trafic cu carne vie si taxe de protectie, deschid baruri, restaurante, firme de securitate si sali de fitness.

Legea 10 – Alunecarea catre alte femei

Amantele sunt o prezenta obligatorie in „arsenalul” unui mafiot. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Nicu Gheara. Petrecerile de fite de la Ibiza, unde este inconjurat de iahturi si fotomodele, a trezit admiratia multor asa-zisi gangsteri locali, care l-au proclamat “Nasul” lor.

Sursa text: Libertatea