CUM ITI DAI SEAMA CA CINEVA TE MINTE

Studiile arata ca invatam sa spunem minciuni inca de la varsta de doi ani, iar cu cat crestem, cu atat incepem sa spunem si mai multe. Ca dovada, sigur iti amintesti de „mincinosul roade osul”, o vorba pe care o foloseam destul de des cand eram mai mici. 

Dar ca sa trecem la un alt nivel, in tot acest schimb de informatii pe care il facem zilnic, stand de vorba cu diferiti oameni, intervin, din pacate, alte tipuri de minciuni: unele care incearca sa ascunda lucruri, iar altele spuse spre binele nostru, Cateodata atat de bine incat le iei ca pe niste adevaruri. Totusi, important este sa iti dai seama cand ceva nu e in neregula, asa ca am gasit cateva lucruri pe care le face o persoana atunci cand minte… si nu, nu-i creste nasul ca lui Pinocchio. 

CITESTE SI: Cinci erori umane care au dus la adevarate dezastre in Romania

Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi atentie la urmatoarele lucruri care tradeaza o minciuna:

1. Ochii

Ochii intotdeaua dau de gol o persoana atunci cand ascunde adevarul, nu degeaba se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Sunt trei semne simple pe care trebuie sa le observi atunci cand cineva te abureste: incearca tot timpul sa priveasca in stanga, pupilele i se dilata sau incearca sa mentina un contact vizual continuu pentru a convinge ca spune adevarul.

2. Mainile

Tot timpul va incerca sa faca ceva cu ele. Se joaca cu un obiect, cu parul sau gesticuleaza incontinuu. Totul se datoreaza agitatiei din corp care se elibereaza prin aceasta modalitate.

3. Vocea

De obicei vocea se subtiaza, fiindca incearca sa fie convingator, iar cuvintele sunt corect articulate si nu face prescurtari.

4. Formularea raspunsului

Poate nu observi detalii legate de voce, dar ai un alt indiciu, formularea raspunsului. De obicei, majoritatea persoanelor care vor sa minta au nevoie de o pauza pentru a se gandi ce sa spuna si mai ales cum sa formuleze totul ca sa fie cat mai convingatoare. Stie ca un raspuns oferit imediat il poate trada deoarece, din cauza agitatiei, nu poate anticipa in ce directie se indreapta conversatia.

5. Detaliile

Daca tot am vorbit de formularea raspunsului, o persoana care minte ofera foarte multe detalii pentru a parea ca stie despre ce vorbeste. Intr-adevar, ne dorim sa stim cat mai multe detalii, dar nu lucruri de genul „cerul era albastru si cismeaua din parc nu mergea”.

6. Pozitia ofensiva

O persoana care minte adopta intotdeauna o pozitie ofensiva. Raspunsurile sunt agresive, crede ca il acuzi si va incerca sa incheie subiectul cat mai repede sau il va schimba.

7. Obiectele puse intre voi

De exemplu daca sunteti la o masa, va incerca sa puna diferite obiecte in fata pentru a construi un zid imaginar intre voi. Obiectele dintre voi sunt ca o bariera psihologica care impiedica buna comunicare, de aceea cand esti la masa cu cineva si purtati o discutie normala, ai tendinta de pozitiona lucrurile inalte de genul ceasca, pahar sau sticla cat mai in lateral pentru a arata ca esti deschis la discutie.

8. Cuvintele cheie

Daca am vorbit mai devreme de formularea raspunsului, acum trebuie sa fii atent la cuvintele cheie. Va incerca sa te convinga folosind expresii precum „sunt un om sincer, nu am de ce sa te mint”, „jur ca asa s-a intamplat” , „crede-ma…” , „sunt sincer/a cu tine” .

9. Buzele

Sunt doua lucruri pe care trebuie sa le observi la buze. Prima este la nivelul microexpresiilor si tine de subtierea buzelor atunci cand incearca sa minta. A doua tine de un lucru evident, dar pe care poti sa il confunzi usor, muscatul buzei.

10. Roseata

Unele persoane nu pot sa minta din cauza unui lucru evident, roseata. De obicei se inrosesc in zona pometilor sau mai rau, li se inrosesc urechile. Totul este din cauza nervozitatii si a presiunii crescute a sangelui in incercarea de a gasi un raspuns.

CITESTE SI: Dorintele femeilor: care este marimea ideala a penisului barbatului cu care au o relatie

Sfatul nostru ar fi sa spuneti adevarul tot timpul, desi poate fi destul de dureros catedodata. Dar nue mai rau decat sentimentul care te cuprinde atunci cand descoperi daca ca ai fost mintit.

 Sursa: kissfm