Cum lectura cărților de la Univers Enciclopedic întărește relația părinte-copil

Cartile sunt considerate cea mai buna sursa de cunoastere, care ajuta la cunoasterea lumii interioare a unei persoane si la cunoasterea persoanei in sine. Potrivit specialistilor, lectura comuna iti va permite sa „intinzi un fel de punte” de la parinte la copil, adica sa iti imbunatatesti relatia parinte-copil.

Editura Univers Enciclopedic iti ofera sansa sa alegi pentru copilul tau acele carti pe care sa le cititi cu drag impreuna.

Aceasta editura carti are cate ceva pentru toate varstele, incepand cu copii de 0-2 ani.

La varsta prescolara, lectura cartilor este perceputa de copil ca un divertisment, ajutand parintii sa organizeze activitati de agrement interesante si distractive. Este obisnuit ca copiii mici sa studieze proprietatile lucrurilor, iar pauzele in aceasta activitate apar doar in timpul somnului.

Univers Enciclopedic iti ofera cele mai frumoase povesti pentru copii de toate varstele, cu ilustratii frumoase si intamplari haioase – de unde copilul sa aiba ce invata.

Pentru un copil, o carte este un obiect care arata ca aceleasi elemente care trebuie studiate. La inceput copilul nu este interesat sa asculte textul, este fascinat de intoarcerea paginilor, de indoirea copertei. Apoi este timpul sa studieze ilustratiile si sa asculte cum vocea blajina a parintelui ii citeste din carte.

Lectura comunacu copiii mici

Pentru copil, cititul il linisteste, din acest motiv multi parinti aleg sa citeasca inainte de somn. Citind seara, este usor si simplu sa linistesti un copil agitat. La orice varsta, este important sa i se citeasca rar, cu intonatie, facand pauze dese. Copilul asculta vocea parintilor, simte mama/tata in apropierea sa, ceea ce ii permite sa treaca cu usurinta de activitatile zilnice solicitante la somn.

Astfel, citirea unei carti seara are ca scop intarirea atasamentului, iar aceasta metoda este foarte eficienta. O astfel de distractie comuna ajuta la consolidarea, restabilirea relatiilor si eliminarea momentelor neplacute care au aparut in timpul zilei.

Cititul impreuna cu cei mai mari

Pe masura ce copilul creste, valorile noastre ii sunt transmise prin carti. Incepand cu varsta de aproximativ 8-9 ani, lectura cartilor se transforma intr-un proces profund si plin de sens. Aici poate avea loc o discutie dintre parinte si copil despre cele citite. In timpul discutiei, copilul va fi interesat sa auda parerile proprii ale parintilor cu privire la carte, si sa vada daca parerea lui coincide sau nu cu a lor.

Daca va impartasiti gandurile despre ceea ce cititi, atunci aveti ocazia sa va cunoasteti mai bine. Este suficient sa-i pui copilului cateva intrebari, sa nu transformi lectura intr-un examen. Este necesar doar sa indemni copilul sa-si exprime parerea intreband despre motivele actiunilor eroilor, despre posibilele consecinte ale actiunilor lor etc., astfel se formeaza o legatura armonioasa intre parinte si copil. Copilul simte ca iti pasa.

Astfel, citirea cartilor ajuta la crearea unei zone in care domneste siguranta si pacea, in care copilul are ocazia sa vorbeasca despre sentimentele si problemele sale.

Crearea unui teritoriu de pace si securitate cu ajutorul unei carti este o contributie semnificativa la o relatie armonioasa intre parinti si copil. Copilul are ocazia sa vorbeasca despre sentimentele si problemele sale, iar parintele are si el ceva important de impartasit. Daca nu exista dorinta de a avea o conversatie serioasa, puteti doar sa radeti, sa discutati sau sa cititi, imbratisandu-va unul cu celalalt. Principalul lucru este ca sunteti impreuna si pe aceeasi lungime de unda.