Cum MOTIVEAZA judecatorii eliberarea conditionata a lui ADRIAN NASTASE

ADRIAN NASTASE a avut un comportament foarte bun in timpul detentiei, a participat la activitati educative si a scris trei lucrari stiintifice, fiind recompensat de opt ori, arata magistratii de la Judecatoria Sectorului 4 in MOTIVAREA deciziei de liberare conditionata a fostului premier.

Judecatoria Sectorului 4 (JS4) a decis, in 23 iulie, ca fostul premier ADRIAN NASTASE, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare in dosarele “Zambaccian” si “Trofeul calitatii”, poate fi eliberat conditionat, in urma executarii unei treimi din pedeapsa.

Decizia din 23 iulie nu este definitiva. In aceeasi zi, DNA a anuntat ca va contesta hotararea instantei.

Magistratii de la JS4 au analizat propunerea de liberare conditionata inaintata de comisia responsabila din Penitenciarul Jilava, potrivit careia Nastase “a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar”.

“Astfel, potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate. Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar”, se arata in motivarea deciziei instantei, potrivit Mediafax.

Citeste si: ADRIAN NASTASE POATE FI ELIBERAT CONDITIONAT. DNA CONTESTA DECIZIA. UPDATE

Instanta apreciaza ca “exista premisele ca timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului si ca acesta, prin participarea activa la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare, si-a format si consolidat o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite, astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional”.

Judecatorul a aplicat legea penala mai favorabila, conform art. 5 din noul Cod penal, analizand conditiile impuse de lege pentru acordarea liberarii conditionate conform legislatiei anterioare, iar nu conform noilor reglementari penale intrate in vigoare la 1 februarie 2014.

“Analizand conditiile impuse de cele doua legi penale succesive pentru acordarea beneficiului liberarii conditionate instanta constata ca legea penala mai favorabila este cea a Codului penal din anul 1969, aceasta lege cuprinzand dispozitii mai permisive atat cu privire la cerintele imperative pentru acordarea liberarii conditionate, cat si cu privire la modul de supraveghere al petentului dupa ce acesta ar fi fost liberat conditionat”, noteaza instanta, precizand ca, potrivit art. 59 din vechiul Cod penal, “poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale”, iar, conform art. 60 alin. 2 vechiul Cod penal, “fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de 1/3, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prev. la art. 59 alin. 1 din vechiul C. pen”.

Pentru a putea fi liberat conditionat, ADRIAN NASTASE a trebuit sa execute o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, respectiv 547 de zile, acesta executand in total 556 de zile de inchisoare (la data analizei la comisie – 3 iulie 2014) in care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executata in prima condamnare, si 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate (elaborarea unor lucrari stiintifice).

Citeste si: ADRIAN NASTASE afla miercuri daca va fi ELIBERAT din inchisoare. UPDATE

In 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis, dupa contopirea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele “Trofeul calitatii” si “Zambaccian”, sa adauge un spor de sase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui ADRIAN NASTASE a fost scazuta perioada in care a stat in penitenciar, respectiv noua luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013, cand a executat pedeapsa de doi ani primita in dosarul “Trofeul calitatii”.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. ADRIAN NASTASE a fost incarcerat in aceeasi zi.

In 20 iunie 2012, ADRIAN NASTASE a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul calitatii”. El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Sursa foto: realitatea.net