Cum ne afectează fumatul dantura

Fumatul este un obicei nesănătos, despre care cu toții știm că afectează întregul organism. Cu siguranță cunoști măcar o parte dintre efectele mai puțin dorite ale fumatului. Dar oare știi și că are un impact semnificativ asupra danturii? În continuare, vei afla unele dintre efectele neplăcute asupra sănătății cavității bucale.

Favorizează placa bacteriană

Fumatul contribuie semnificativ la formarea plăcii bacteriene prin mai multe mecanisme. Printre cele mai importante se numără:

Fumatul determină o scădere a secreției salivare, ceea ce cauzează senzația de gură uscată. O cantitate mai scăzută de salivă împiedică eliminarea normală a bacteriilor de la nivelul dinților. Astfel, bacteriile se multiplică, formându-se placa bacteriană.

O aciditate crescută a salivei afectează smalțul dentar, dar și multiplicarea bacteriilor și duce la formarea plăcii bacteriene. Responsabili pentru creșterea acidității sunt anumiți compuși, precum: monoxidul de carbon, formaldehida, acidul cianhidric, arsenicul, benzenul).

Nicotina afectează circulația sângelui, ceea ce favorizează inflamația gingiilor și sângerările gingivale.

Formarea plăcii bacteriene conduce, în timp, la formarea tartrului. Tartrul reprezintă forma calcificată a plăcii bacteriene. Acesta afectează smalțul dinților, dar și gingia și dacă vorbim despre parodontoza cauze acesta reprezintă una dintre ele. Fumătorii au un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta parodontoza, o afecțiune gingivală care poate duce la pierderea dinților.

Îngălbenește dinții

Dacă ești fumător, cu siguranță ai observat că dinții tăi capătă o culoarea gălbuie, chiar spre maroniu. Îngălbenirea dinților apare ca urmare a pătrunderii în porii dinților a unor substanțe prezente în fumul de țigară, precum gudronul și nicotina.

Culoarea dinților dată de fumul de țigară nu poate fi îndepărtată prin periaj. Pentru a te putea bucura de dinți albi și strălucitori, apelează la un tratament de albire profesională.

Crește durata recuperării după implanturile dentare

În cadrul procesului de inserare a implanturilor dentare, la nivelul gingiei se formează mici leziuni, care atrag după sine apariția inflamației. În cazul persoanelor care au o bună circulație sanguină, timpul de vindecare a gingiei este scăzut, iar complicațiile apar destul de rar.

În cazul fumătorilor, vindecarea gingiei se realizează cu dificultate, într-o perioadă mai lungă de timp. Suplimentar, riscul de a dezvolta infecții este mai mare, putând conduce chiar la formarea unui abces dentar.

Determină apariția halenei

Halena reprezintă respirația urât mirositoare a gurii. Prezența halenei influențează semnificativ atât confortul personal, cât și relațiile sociale. Mirosul neplăcut al gurii este cauzat de:

Pentru a combate halena poți apela la următoarele metode:

Fumatul este o dependență care afectează sănătatea întregului organism, printre care și a dinților. Printre cele mai întâlnite efecte ale fumatului se numără îngălbenirea dinților, respirația cu miros neplăcut, formarea plăcii bacteriene, a tartrului, dezvoltarea parodontozei. Este recomandat să renunți la fumat pentru a te bucura nu doar de o sănătate mai bună, dar și de dinți albi și strălucitori.