Cum poate fi prevenită hernia de disc cervicală?

Coloana vertebrală este formată din mai multe componente, denumite discuri intervertebrale. Acestea servesc drept perne amortizoare între vertebre. Fiecare disc este alcătuit dintr-un nucleu pulpos înconjurat de un înveliș exterior dur, fibros. Atunci când învelișul exterior dur al discului dezvoltă o zonă de slăbiciune sau o mică ruptură, o parte din nucleul interior poate să iasă din poziția sa normală, producând hernia de disc.

Ce este hernia de disc cervicală?

Hernia de disc este o afecțiune care se produce atunci când materialul interior al discului intervertebral iese în exterior și apasă pe nervii spinali. Aceasta poate apărea în orice zonă a spatelui.

În cazul în care hernia este localizată în zona coloanei cervicale, aceasta poate determina simptome precum durerea la nivelul gâtului, a brațelor sau a umerilor, amorțeli sau furnicături, slăbiciune musculară și dificultăți de mișcare a gâtului sau a brațelor.

Ce cauzează hernia de disc cervicală?

hernie de disc cervicala poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care se numără:

Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale se pot deshidrata și degrada, ceea ce poate duce la apariția herniei de disc;

O lovitură sau o cădere puternică poate provoca o hernie de disc cervicală;

Ridicarea greutăților sau efectuarea unor mișcări repetate care implică mișcarea gâtului pot duce la apariția herniei de disc cervicală;

Statul în poziții incorecte, cu capul într-o poziție neadecvată, poate provoca presiune asupra discului intervertebral și poate duce la apariția herniei de disc;

Există unele cazuri în care hernia de disc cervicală poate fi ereditară, astfel că persoanele cu antecedente familiale de hernie de disc pot fi mai predispuse la această afecțiune.

Cum poate fi prevenită hernia de disc cervicală?

În urmă cu câteva decenii, hernia de coloană cervicală era considerată o afecțiune asociată în principal cu persoanele în vârstă. Astăzi, patologia este adesea întâlnită chiar și la persoanele cu vârsta sub 40 de ani. În cele mai multe cazuri, este legată de distribuția irațională a încărcăturii pe coloana vertebrală din cauza activității profesionale. Din ce în ce mai mulți tineri petrec foarte mult timp în fața calculatorului, în timp ce nu acordă suficientă atenție activității fizice, mersului pe jos și menținerii unui stil de viață sănătos.

Pentru a preveni apariția herniei de disc în zona cervicală, este important să îți monitorizezi sănătatea, să respecți cel puțin regulile de bază ale unui stil de viață sănătos, să faci zilnic exerciții fizice moderate.

Mersul pe jos, înotul, fitness-ul, yoga – orice exercițiu fizic va ajuta la întărirea coloanei vertebrale și la prevenirea dezvoltării multor boli, inclusiv a herniei de disc cervicale.