Cum poate fi serbata Ora Pamantului. Ghid publicat de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a publicat vineri un ghid cu actiunile pe care fiecare dintre noi le poate realiza pentru a marca Ora Pamantului (Earth Hour), care se sarbatoreste in fiecare an in intreaga lume, in ultima sambata din martie, prin stingerea luminii pentru o ora.

Potrivit Ministerului Mediului, Ora Pamantului nu trebuie sa ramana doar o actiune unica, pe durata a 60 de minute, ci un demers care sa conduca, treptat, catre o gandire eco si, prin actiunea fiecaruia dintre noi, la crearea unei societati ecofriendly. “Pentru a avea o planeta asa cum o dorim trebuie sa intreprindem mai mult decat o actiune eco, pe durata unei ore, trebuie sa gandim eco”, afirma reprezentantii Ministerului Mediului.

Marcarea Orei Pamantului poate incepe cu stingerea luminilor din casa, in intervalul orar 20.30-21.30. De asemenea, vor fi scoase din priza toate aparatele electrice care nu sunt absolut necesare (imprimante, televizoare, aparate radio, incarcatoare de telefon, computere, cuptoare cu microunde, prajitoare de paine, filtre de cafea, etc) intrucat acestea consuma energie chiar si atunci cand sunt oprite, dar sunt conectate la prize. Si prietenii sau vecinii pot fi convinsi sa se alature demersului.

Cei care vor sta o ora fara lumina, au o multime de alternative de petrecere a timpului, mai spun sursele citate. Astfel, ei pot organiza intalniri cu prietenii, se pot plimba prin oras, pot organiza drumetii sau plimbari folosind lumina lanternelor, pot admira stelele din parcuri sau de la observatoarele astronomice sau pot participa la evenimente realizate, cu aceasta ocazie, de diverse institutii sau organizati, cum ar fi petreceri speciale sau lansari de lampioane.

Pentru a actiona pentru mediu si pe viitor, ministerul afirma ca trebuie sa renuntam la excesele de consum de energie si sa economisim cat mai mult, sa optam pentru energie din surse regenerabile si pentru echipamente cu consum redus de energie si sa reciclam cat mai mult si sa colectam selectiv deseurile. De asemenea, nu trebuie sa lasam in priza aparatele care nu sunt necesare si putem sa folosim becuri cu consum redus. In plus, putem sa ne calculam amprenta de CO2 si sa urmarim in mod constant sa o diminuam. Totodata, putem sa ne convingem prietenii sa economiseasca energie si sa se alature demersului nostru de a celebra Ora Pamantului.

Citeste si: Ministerele si institutiile subordonate sting lumina sambata, timp de o ora

“Toate aceste actiuni sunt la indemana fiecaruia dintre noi si orice contributie este deosebit de importanta pentru mediu si pentru viitorul planetei noastre”, mai spun sursele citate.

In fiecare an, in ultima sambata a lunii martie, se sarbatoreste Ora Pamantului (Earth Hour), un eveniment international care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de curent electric fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice. Timp de o ora, in intervalul 20.30-21.30, institutii si companii din intreaga lume sting luminile si opresc aparatele neesentiale, alaturandu-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie, Earth Hour. Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice promoveaza celebrarea Orei Pamantului, in scopul constientizarii importantei protejarii resurselor naturale.

Sursa foto: ziarulunirea.ro