Cum poți ajunge să fii păcălit atunci când închiriezi un autovehicul?

Inchirierea unei masini este un serviciu ce s-a raspandit din ce in ce mai mult in ultima perioada. In Romania, dupa anul 2008, au inceput sa apara foarte multe companii de rent a car. Acest fenomen de crestere al numarului de firme de inchirieri auto, a fost datorita integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Marea problema cu aceste companii de rent, a fost ca nu respectau toate elementele esentiale pentru a inchiria o masina. Mai mult de atat, anumite agentii de rent erau rau intentionate de la bun inceput. Au fost situatii in care clientii au ramas fara sume semnificative de bani. Aceste cazuri s-au intamplat atat la companiile mari, cat si la cele mici.

Numarul de inchirieri auto a crescut destul de mult dupa anul 2008. O data ce Romania s-a integrat in cadrul Uniunii Europene, oamenii din tara noastra au putut sa munceasca legal in strainatate. De asemeni, dupa deschiderea portilor, foarte multe companii mari au inceput sa investeasca la noi. Turismul romanesc a devenit din ce in ce mai important pentru straini. Toate aceste elemente au dus catre aparitia unei clientele din ce in ce mai mari pentru domeniul de inchirieri auto.

Dupa cum am spus si mai sus, foarte multi oameni s-au apucat de acest business fara sa cunoasca elementele esentiale. Pe piata de rent a car din orasul Bucuresti, numarul companiilor de inchirieri a crescut in ultimii 6 ani de 3 ori. Acest fapt inseamna ca exista piata, iar numarul clientilor din acest serviciu creste treptat.

Cum ajungi sa fii pacalit in serviciul de rent a car?

Nu toate companiile din modulul de inchirieri masini sunt rau intentionate. Nici vorba de asemenea afirmatii. Cu toate acestea, sunt si au fost anumite firme care ori nu sunt cunoscatoare, ori vor sa obtina mai multi bani de clienti. Agentiile respective sunt numarate pe degete, dar este de preferat sa nu le intalniti.

Nu vom oferi numele acestor companii, pentru a nu ne implica in procese. Vom explica cazuri, pe care unii clienti le-au intampinat in acest serviciu. Inainte de toate, vom incepe sa va listam cateva reguli care trebuie urmate pentru a nu fii pacalit, atunci cand inchiriezi o masina.

Ce trebuie sa faci pentru a nu fi pacalit, atunci cand inchiriezi o masina?

Contractul de rent a car este documentul care leaga activitatea de inchirieri a comerciantului de dumneavoastra.

Solicitati si cititi contractul de rent a car, dinainte de a inchiria autovehiculul

In acest act sunt trecute toate penalizarile pe care dumneavoastra le primiti, atunci cand nu respectati regulamentul de inchiriere al unei masini. Unele companii trec penalizari, chiar si atunci cand sunt respectate aceste reguli. Pentru ca dumneavoastra sa va protejati pana la sfarsit, va trebui sa solicitati acest document inainte de a fi inchiriat autovehiculul. In cazul in care compania de inchirieri masini nu poate trimite un contract cu datele dumneavoastra, puteti sa cereti un draft.

In momentul in care ati primit draftul, va trebui sa analizati toate datele. Fiti foarte atenti la rubrica de penalizari. Aici, veti afla daca aveti kilometri limitati, daca veti plati 500 de euro pentru ca se intoarce masina murdara si multe altele.

Verificati recenziile companiei de inchirieri auto

Nu trebuie sa aiba recenzii foarte multe. Dar, cu toate acestea este de indicat ca media lor sa fie peste 4. Va dam si un mic exemplu: Compania Rent-4U are 12 recenzii. Indiferent de situatie, toti clientii care au lasat recenzii pe Google Maps au fost multumiti. Mai mult de atat, nu toate firmele care au servicii de inchirieri auto in orasele Bucuresti si Otopeni sunt bogate in recenzii. De aceea, indiferent care este numarul lor, media recenziilor va trebui sa fie peste 4.

Vedeti daca firma respectiva are un istoric in a insela oamenii

Partea cu clientii care au intotdeauna dreptate nu se aplica in orice situatie. Cu toate acestea, daca exemplul se repeta de mai multe ori, inseamna ca problema nu este la clientul mofturos. Pe internet veti gasi pareri ale clientilor despre companiile respective de rent a car.

Alegeti firmele de rent, care inchiriaza fara card de credit

Cardul de credit este un adevarat impediment pe piata de rent a car. Pe baza lui se poate retine garantia auto. Tot prin cardul de credit, o companie de inchirieri auto poate retrage orice suma doreste. Facand plata CASH, dumneavoastra va veti proteja extrem de mult in fata agentiei de rent a car.

Incercati ca atunci cand cautati companii de inchirieri auto, sa va duceti doar la cele care accepta plati fara acel card. Pe piata de inchirieri auto, sunt destule firme de rent a car ce accepta plata fara cardul de credit.

Cazuri in care clientii au fost pacaliti, atunci cand au inchiriat un autovehicul

Sunt foarte multe situatii in care firmele de inchirieri auto din Romania au luat mai multi bani de la clienti. Toate aceste abordari nu au fost la ordinea zilei. Situatiile neplacute de acest fel, se intalnesc destul de rar. Si atunci cand apar, se afla rapid. In urmatoarele randuri, va vom afisa cateva cazuri in care au fost pacaliti clientii de inchirieri auto de companiile de rent.

I s-a retras 3400 de euro de pe cardul de credit

In anul 2019, un francez a inchiriat o masina de la o companie de inchirieri auto din orasul Otopeni. Era un Volkswagen Touareg. Garantia a fost blocata la inceputul perioadei de inchiriere si era in valoare de 940 de euro. Este un autovehicul destul de scump si atunci este normal sa fie o garantie mult mai mare. Masina a fost inchiriata pentru 6 zile lucratoare, iar valoarea sumei de inchiriere era de 420 de euro.

Clientul a returnat autovehiculul in aceleasi conditii, ca atunci cand a fost preluat. Marea problema a fost ca firma era una fantoma. Nu era inregistrata la Registrul Comertului si nu aveau nici un drept de a realiza acest obiect de activitate.

La 6 zile dupa predarea autovehiculului, clientul francez a aflat ca i s-au retras din cardul de credit suma de 3400 de euro. A sunat la compania de rent a car, pentru a vedea care sunt motivele. Aceasta a afirmat ca a autovehiculul a fost gasit cu avarii.

In mod evident, clientul nu a putut sa recupereze suma de 3400 de euro.

Un cetatean de origine africana i s-a retinut suma de 4700 de euro

In urma cu 3 ani, un cetatean de origine africana a inchiriat un autovehicul din orasul Bucuresti. Masina a fost adusa cu o zgarietura pe bara din spate. Evident, autovehiculul putea fi reparat cu 150 de euro. Cu alte tipuri de cheltuieli ce apar in momentul unui accident la o companie de rent a car, ar fi ajuns la suma de 320 de euro.

Cu toate acestea, compania de rent care i-a inchiriat masina, a retinut suma de 4700 de euro. Contractul de rent a car realizat intre cele doua parti, stipula ca in cazul unui accident, firma de inchirieri poate retine oricat doreste.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta data cum poti ajunge sa fii pacalit atunci cand inchiriezi un autovehicul. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!