CUM POTI EVITA SA FII SPIONAT CU AJUTORUL TELEVIZOARELOR INTELIGENTE

Spre surprinderea celor care cred ca investitia intr-un Smart TV vine la pachet doar cu lapte si miere, aceste creatii fac o treaba foarte buna in va spiona activitatile.

Sunt sanse foarte mari ca acel Smart TV din sufragerie, achizitionat cu eforturi financiare semnificative, sa nu se rezume doar la a va servi continut multimedia si posturi TV. El este capabil de mult mai mult. Stie sa va ofere continut personalizat, iar cu fiecare aplicatie instalata sau clip vizionat va cunoaste mai bine. Mai mult decat atat, producatorul sau va cunoaste mai bine, impreuna cu totii partenerii sai care au fost dispusi sa plateasca pentru acest informatii.

Deja de cativa ani, reclamele personalizate nu se mai regasesc doar pe Google si pe site-urile voastre personalizate. TV-ul vostru inteligent a invatat sa va serveasca reclame pe ,,gustul vostru”. Iar daca aceasta particularitate nu va frustra suficient, exista vulnerabilitati de securitate grave incluse intr-un Smart TV care ar trebui sa va ajute sa va ridicati cateva semne de intrebare in legatura cu beneficiile faptului ca puteti intra pe YouTube sau pe o pagina web direct de pe televizor, scrie Playtech.

LA CE AJUTA UN SMART TV?

E foarte usor sa te entuziasmezi dupa ce ai investit bani intr-un televizor, mai ales cand vorbim de unul care este capabil sa-ti afiseze continut multimedia dintr-o varietate semnificativa de surse. Astfel de creatii sunt atragatoare dintr-o multitudine de motive, incepand cu pretul accesibil si terminand cu aplicatiile polivalente.

Pentru fiecare plus exista insa doua minusuri in cazul unui Smart TV, mai ales daca tineti foarte mult la intimitate. Televizoarele moderne, cu conectivitate la internet, inspecteaza ceea vizionati pentru ca in secunda urmatoare sa trimita acele informatii catre compania mama. Acele date sunt ulterior vandute catre terti sau sunt folosite pentru completarea unui profil cat mai bine definit cu scopul de a va afisa reclame ce s-ar putea sa va intereseze. Nu castigati nimic din asta, eventual doar ajutati un gigant din industrie sa-si rotunjeasca veniturile dupa ce ati investit deja o suma semnificativa de bani in TV-ul efectiv. Multi astfel de parametri de functionare sunt activati implicit, pentru a va intrista si mai mult.

Desi volumul de date colectate variaza de la producator la producator, trebuie sa intelegeti un lucru. Samsung, Sony, LG, Philips, Sharp si altii, nu se multumesc doar cu informatiile desprinse din aplicatiile pe care le instalati pe Smart TV. Chiar si daca folositi un player tert sau un dispozitiv pentru streaming, gen Chromecast sau Apple TV, imaginiea preluata de la acele aparate este analizata, iar rezultatul testului e trimis catre producator. Pana si numarul canalului la care va uitati poate ajunge la compania din spatele televizorului, impreuna cu numele fisierelor video pe care le-ati redat de pe un stick USB conectat la unul dintre porturile USB ale TV-ului. Iar daca asta nu era suficient, pentru ca toate dispozitivele conectate la internet din casa voastra folosesc un singur IP atunci cand sunt online, riscati sa va uitati la o anumita emisiune sau clip pe TV si sa vedeti reclame legate de acel tip de continut pe laptop, telefon sau tableta.

In situatia in care imbratisati cu doua maini ideea ca nu aveti nimic de ascuns, e dreptul vostru. Din pacate, lista filmelor vizionate de voi saptamana trecuta are mari sanse sa nu ajunga doar la una dintre companiile mentionate mai sus. Pentru ca acele date sunt livrate in format necriptat prin internet, ele pot fi preluate de terti cu usurinta, indiferent daca este vorba de hackeri sau de operatorul vostru de internet. Pe principiul atacurilor de tip omul din mijloc, man in the middle, in sens invers, TV-ul vostru poate executa comenzi care nu vin neaparat de la Vizio, de exemplu, ci de la altcineva. Daca mai luam in calcul faptul ca majoritatea Smart TV-urilor noi vin cu microfoane si camere web, nu trebuie sa ne aducem aminte de scandalul Samsung de acum cativa ani, pentru a realiza amploarea riscului la care suntem expusi. Va entuziasmati ca puteti schimba postul TV doar printr-o afirmatie? Toate celelalte afirmatii pe care le-ati facut in fata lui si nu au legatura cu redarea de continut multimedia, pot fi preluate de terti. Din cauza unor astfel de scenarii este infricosator faptul ca puteti fi urmariti prin TV.

NU VA CONECTATI SMART TV-UL LA INTERNET

Aproape in mod inevitabil, indiferent daca sunteti sau nu un fan al ideii de Smart TV, orice televizor recent incorporeaza functii inteligente, conectivitate la internet, aplicatii terte si un sistem de operare complex. Nu are nici o legatura pasiunea voastra pentru a profita de ele sau nu.

Pentru a preveni intr-un mod eficient orice scenariu malitios, mai ales daca va petreceti cea mai mare parte a timpului uitandu-va la ProTV sau HBO, nu va conectati televizorul la internet. Intrati in meniul de configurare si deconectati-va de la reteaua WiFi. Daca gasiti functia, incercati sa faceti TV-ul sa va uite parola pentru totdeauna. Scoateti cablul de ethernet din spate.

Astfel de gesturi aparent radicale vor obliga TV-ul, printre multe alte beneficii, sa nu va mai serveasca reclame cand va asteptati mai putin sau in meniurile in care acestea nu au ce cauta. Din nou, un astfel de scenariu poate parea absurd, dar nu a trecut un an de cand cei de la Samsung si-au cerut scuze ca va bagau reclame si daca va uitati la filme de pe un stick USB.

Vreti sa va faceti noul sau vechiul vostru TV smart? Investiti intr-un Apple TV, Chromecast, Fire TV sau chiar si un HTPC. Indiferent care este solutia care va incanta cel mai mult, aceea va fi mai sigura si mai desteapta decat orice TV. Un astfel de dispozitiv poate sa stea fara probleme conectat la internet, iar riscurile aferente sunt infime catre inexistente. Software-ul de pe un televizor poate beneficia deactualizari timp de 2-3 ani, in cel mai optimist caz, in timp ce un TV Box este mult mai andurant in timp. In plus, un Apple TV de generatia a treia este 350 de lei, nu 2000, 3000 sau 8000 de lei. Ca urmare, va este mult mai usor sa-l schimbati in momentul in care v-a dezamagit.

PUTETI INCERCA SA DEZACTIVATI FUNCTIILE DE SPIONAJ DIN SMART TV

Ati fi tentati sa credeti ca meniul televizorului vostru este suficient de clar incat sa nu trebuiasca sa-l deconectati complet de la internet pentru a castiga un pic de confort psihologic suplimentar sau liniste sufleteasca. Realitatea va va demonstra contrariul. Din momentul in care l-ati conectat la internet, incep valurile de potentiale probleme.

Monitorizarea tuturor activitatilor voastre online desfasurate pe Smart TV, aproape de fiecare data, se desfasoara implicit. Procesul dezactivarii acestor functii este complet diferit de la producator la producator, iar numele meniurilor in care se ascund astfel de detalii nu este deloc sugestiv. Pe TV-urile Vizio de exemplu, un brand foarte popular in SUA, functiile de tracking sunt ascunse in spatele unei denumiri incredibil de ambigue – Smart Interactivity. Pentru a o dezactiva, trebuie sa intrati in System – Reset & Admin. Pe TV-urile LG exista o setare intitulata Collection of watching info, la Samsung puteti dezactiva Voice Recognition in meniul Smart Features pentru a dezactiva posibilitatea acestuia de a va asculta conversatiile din casa. Exista multe variante si este aproape imposibil sa le stie cineva pe toate, din acest motiv am si insistat pe solutia cu deconectarea fizica de la internet.

UN SMART TV ESTE PRIMUL PAS CATRE INTERNETUL LUCRURILOR

In fiecare saptamana citim noi informatii despre Internet of Things, IoT sau Internetul Lucrurilor. Acest concept menit sa agregheze un amalgam de dispozitive din categorii diferite sub o singura umbrela suna foarte bine in teorie. Oricine isi doreste sa controleze tot ce are in casa, de la prize si becuri, pana la frigider sicuptor cu microunde, prin intermediul smartphone-ului sau din celalalt colt al lumii. Din pacate, se descopera deseori vulnerabilitati grave de securitate in aceste implementari. Ca si in cazul unui Smart TV, nu puteti instala un antivirus in priza. Din acest motiv, ar fi bine sa priviti cu o anumita reticenta ideea de dispozitive casnice Smart, iar daca din meniul televizorului vostru nu intelegeti exact ce inseamna o functie, dezactivati-o complet, este cea mai buna solutie.

Sursa text: playtech