Cum poti sa previi imbatranirea creierului? Uite o metoda demonstrata stiintific

Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca transfuziile cu sange tanar previne imbatranirea creierului. Astfel, studiul efectuat pe soareci a demonstrat ca o cura de transfuzii cu sange recoltat de la soareci tineri a avut un efect revigorant asupra creierului unor soareci in varsta. Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea California  a fost publicat duminica in revista Nature Medicine. 

“Exista cu siguranta ceva special in sangele tanar care permite ameliorarea multor aspecte ale imbatranirii”, a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetator la Universitatea California din San Francisco.

“Cred ca acum putem sa extindem cercetarile pe oameni”, a adaugat el.

CITESTE SI: ROMANII ASIGURATI SE VOR PUTEA TRATA SI IN ALTE STATE UE

Cercetatorii de la Universitatea California au comparat efectele avute de injectiile repetate (8 intr-un interval de 24 de ore) cu plasma prelevata de la soareci tineri (in varsta de 3 luni) si cu plasma recoltata de la soareci in varsta de 18 luni asupra unei populatii de animale in varsta de 18 luni (durata medie de viata a unui soarece este de doi ani).

Rezultate: transfuziile cu “sange tanar” au avut ca efect ameliorarea performantelor cognitive ale soarecilor testati, in ceea ce priveste capacitatea de memorare si aceea de invatare a unor sarcini noi.

In plus, daca “sangele tanar” este denaturat prin incalzire, fapt care altereaza structura proteinelor, inainte de a-l injecta soarecilor batrani, efectul “dopant” asupra capacitatilor cognitive nu se mai produce.

Unul dintre teste consta in masurarea capacitatii soarecilor de a-si aminti indiciile despre pozitia unor platforme ascunse sub apa. “Soarecii batrani tratati cu plasma tanara puteau sa localizeze mult mai usor platforma ascunsa”, a explicat coordonatorul studiului.

Citeste si: CNAS: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE se afla in etapa finala de implementare

Cercetatorii americani au constatat, de asemenea, o serie de modificari in structura creierelor soarecilor, mai ales o crestere a numarului de zone cerebrale in care neuronii incepeau sa se conecteze intre ei.

“Datele noastre arata ca injectarea de sange tanar contracareaza imbatranirea la nivel molecular, structural, functional si cognitiv la nivelul hipocampusului”, au declarat autorii studiului.

Hipocampusul este o parte a creierului deosebit de sensibila la efectele imbatranirii si care joaca un rol central pentru memorie, mai ales pentru cea spatiala si de orientare.