Igiena orală este crucială, mai ales dacă vrei ca dinții tăi să fie sănătoși și să nu te confrunți cu afecțiuni dentare. Din fericire, problemele dentare sunt foarte ușor de evitat printr-un singur lucru: o igienă orală corectă. Dacă ai o rutină adecvată și nu sari peste curățatul dinților niciodată, vei putea să faci vizite la stomatolog doar pentru controale periodice.
Periază-ți dinții corect
Periatul dinților este cel mai important lucru într-o igienă orală ca la carte, dar trebuie să fii atent, pentru că există moduri corecte în care se realizează acest procedeu, și moduri care pot dăuna dinților. Atunci când îți perii dinții, trebuie să periezi de jos, de la rădăcina dinților, în sus. De ce? Este simplu. Dacă faci periajul de sus în jos, poți duce bacteriile între dinte și gingie, cauzând boli ale gingiei.
Desigur, este foarte important și să nu uiți de periajul de seară. Peste noapte, placa care se formează din cauza zahărului din alimente atacă dinții. Din acest motiv, trebuie să înlături toate bacteriile de pe dinți înainte să te culci.
Mergi la stomatolog regulat
Chiar dacă îți este frică să mergi la clinica dentara și consideri că nu este necesar dacă nu ai probleme, te anunțăm că prevenția este cel mai bun tratament. Vizitele profilactice de vor ajuta să îți păstrezi dinții sănătoși, iar acestea sunt complet non invazive și nedureroase. Atunci când amâni vizitele la stomatolog, s-ar putea să dezvolți o afecțiune care va necesita mai mult timp, mai mulți bani și poate chiar un tratament mai dureros.
Curățarea profesională a dinților o dată la 6 luni este necesară deoarece atunci când zaharurile se adună pe smalțul dinților, se formează tartru și placă bacteriană. Tartrul poate fi îndepărtat doar profesional, în urma unui periaj și a unui detrartaj. Dacă nu faci acest procedeu, tartrul se poate strânge între dinte și gingie, cauzând astfel gingivita.
Ulterior, gingivita poate degenera în parodontită, una dintre cele mai comune cauze de pierdere a dinților. Din acest motiv, prevenția este cea mai bună metodă, deoarece pret coroana dentara este mult mai mare față de costul unei vizite de rutină.
Folosește ața dentară
Atunci când nu folosești ața dentară, placa bacteriană se adună pe dinți și gingii, iar în timp această placă se transformă în tartru care atacă dinții. Din acest motiv, este indicat să folosești ața dentară pentru a îndepărta placa din zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge.
Ața dentară reduce riscul de apariție a cariilor care se formează atunci când placa atacă dinții. Dacă gingiile tale sângerează atunci când folosești ața dentară, nu înseamnă că trebuie să te oprești. Gingiile sângerează atunci când sunt inflamate din cauza depunerilor de placă care trebuie înlăturată.
Urmează o rutină corectă de curățare a dinților și nu uita de vizitele regulate la stomatolog, dacă vrei să ai o igienă orală ca la carte și să nu întâmpini în timp afecțiuni ale dinților și gingiilor.