Cum să ai proiecte de succes cu montaj cărămidă aparentă

Astăzi poți transforma și tu ordinarul în extraordinar. Cu ajutorul cărămizii aparente Art Brick poți realiza ambiente, moderne, spectaculoase. Totuși, ca să obții un proiect de succes, este important să ții cont de 7 pași de montaj cărămidă aparentă. Cei de la STAR STONE îți explică pe largă cum se monteaza caramida aparenta.

  1. Pregătirea suprafeței suport pentru montare caramida aparenta

Curăță suprafața de placat și placajele și folosește o amorsă pentru beton pentru a mări aderența adezivului. Suprafața de placat trebuie să fie stabilă și uscată. În cazul în care suprafața pe care faci montajul este o suprafață lucioasă și netedă, trebuie șlefuită pentru o aderare bună a adezivului. Este important să plasezi un prim nivel cu ajutorul laserului sau a sforii de nivel și a bolobocului pentru a asigura alinierea corectă a placării. De asemenea, placarea trebuie să o începi din partea inferioară a zidului, începând cu penultimul rând. Apoi, ținând cont de un unghi de 90 de grade,  trasează o linie orizontală și una verticală. Ultimul rând de cărămidă aparentă va fi montat cu piesele care se pot ajusta în funcție de nivelul pardoselii.

  1. Pregătirea suprafeței bucății de cărămidă aparentă

Curăță cu o mistrie sau o ustensilă similară posibilele bavuri ale pieselor pentru a realiza o liniaritate mai bună la montare și obținerea unui finisaj perfect.

  1. Prepararea adezivului

Conținutul sacului trebuie să îl torni într-un recipient cu o cantitate măsurată de apă curată (7,5 litri de apă la un sac de 25 kg). Amestecarea o faci energic, de preferință mecanic, până obții un amestec cremos, omogen, ușor prelucrabil. Lasă totul în repaus 5 minute după care amestecă din nou energic. Timp de punere în operă: aproximativ 2,5 ore.

  1. Aplicarea adezivului pe stratul suport

Pentru placarea suprafețelor cu cărămizi aparente vei folosi doar adeziv cu calități tixotropice, furnizat de producători consacrați. Adezivul va fi întins într-un strat subțire pe suprafața de placat, cu o gletieră cu dinți. De asemenea, aplică adeziv și pe spatele plăcuțelor tot cu gletiera cu dinți în așa fel încât adezivul să umple canalele pentru aderență.

  1. Aplicarea adezivului pe bucata de cărămidă aparentă

Întinde adezivul cu ajutorul unei gletiere pe spatele fiecărui produs. În acest mod asiguri un contact perfect între placă și adezivul întins pe perete. Plăcile pentru colțuri pot fi tăiate la dimensiunile dorite folosind un flex cu disc diamantat continuu sau mașină de tăiat cu apă. La produsele de placat cu o grosime de peste 1,5 cm se recomandă tăierea la 45 de grade.

  1. Corectarea poziției

Plăcuțele le vei fixa pe locul lor prin apăsare puternică și ușoară mișcare stânga-dreapta. În urma fixării nu trebuie să mai rămână bule de aer în masa adezivului. Nu este necesară o amorsare prealabilă. Pentru a fi sigur că obții rosturi uniforme vei fixa câțiva „stâlpi” din loc în loc și la colțuri, iar între aceștia vei folosi sfoara de nivel.

Dimensiunile recomandate pentru rosturi sunt:

Prin folosirea adezivilor recomandați plăcuțele nu vor mai aluneca pe suprafață (perete) și astfel nu se vor folosi cruciulițe de ghidaj. Distribuirea plăcuțelor o vei face de la colț până la o deschidere (fereastră, ușă etc) sau între deschideri. Plăcile pentru colțuri pot fi tăiate la dimensiunile dorite folosind un flex cu disc diamantat continuu sau mașină de tăiat cu apă. La produsele de placat cu o grosime de peste 1,5 cm se recomandă tăierea la 45 de grade.

  1. Rostuirea

Rosturile suprafețelor placate cu cărămidă aparentă le vei executa din mortar. Acest tip de mortar nu conține săruri dizolvabile, se aplică foarte ușor și nu pătează suprafața cărămizilor aparente. Mortarul se prepară ca un mortar semi-uscat și se aplică cu ajutorul fierului de rostuit. Rosturile astfel obținute au un aspect rustic potrivit cu plăcuțele. Prima dată se execută rosturile orizontale. După rosturile orizontale urmează executarea rosturilor verticale. După aceea, urmează finisarea îmbinării rosturilor orizontale cu cele verticale. Mortarul în surplus ce ajunge pe fața plăcuțelor îl îndepărtezi ușor cu o perie.

Urmărește acești pași cu strictețe dacă vrei ca proiectul tău să iasă conform așteptărilor, fără să apelezi la ajutor specializat pentru montajul cărămizii aparente.