Cum să captezi atenția copilului care nu vrea să i se citească o carte pentru copii

Lectura la copiii mici stabileste baza pentru o lectura independenta ulterioara. Problemele de lectura pot fi dificile de rezolvat atunci cand sunt descoperite abia in scoala. Dar multe probleme de citire pot fi prevenite daca lectura diferitor carti pentru copii incepe la o varsta timpurie.

Cum sa captezi atentia unui copil care deloc nu vrea sa citeasca

Incercarea de a citi unui copil mic carti copii care nu va sta linistit poate fi uneori foarte frustrant. Fii rabdator si incearca in continuare. Gaseste o carte sau cateva pagini care ii sunt interesante. Daca acest lucru nu functioneaza, nu forta citirea, dar asigura-te ca incerci din nou mai tarziu. Aminteste-ti ca picii adora repetarea – daca copilul nu pare interesat de carti, poate fi necesar sa gasesti o carte favorita care sa strarneasca catusi de putin interesul si sa vrea sa il citesti iar si iar.

Cum reactioneaza un copil aparent deinteresat de carte

Unora dintre copiii mici care nu pot sta locului le place sa se ridice in picioare in timp ce le citesti. Altora le place sa se retina pe o pagina sau doua mai mult timp inainte de a trece la urmatoarea. Pastreaza cartea deschisa – copiii ar putea dori sa revina la ea mai tarziu, lucru pe care ar trebui sa-l incurajezi numaidecat.

Este in regula daca copilul nu poate sta linistit pentru o poveste intreaga – atentia lui va creste treptat.

Inainte de culcare, permite copilului sa atinga si sa se joace cu jucariile preferate in timp ce tu ii citesti cu voce tare. Sunetul vocii va fi un memento linistitor al rutinei de culcare si se va obisnui ca lectura face parte din ea.

Este posibil sa descoperi ca pustiul sta linistit in timp ce coloreaza sau se joaca cu o jucarie preferata in timp ce ii citesti. Este posibil ca unii copii sa nu se uite la tine sau la carte, dar asta nu inseamna ca nu sunt interesati sau nu asculta.

Vrei ca copilul tau sa aiba legaturi pozitive cu lectura? Daca te simti tensionat sau copilul tau refuza categoric, lasa cartea deoparte si revina la ea mai tarziu.

De asemenea, pentru a spori interesul fata de carti, poti sa:

Copiilor mici le place deseori  sa aleaga si sa se uite singuri la carti. Pastreaza cartile intr-un cos pe podea sau pe un raft la indemana copilului, astfel ca el sa poata ajunge cu usurinta la ele. Pastreaza cateva carti in masina si ai intotdeauna cateva la indemana in geanta pentru asteptarile lungi de la medic sau la liniile de la magazinul alimentar.