Cum să cumperi monede digitale sau crypto monede de tipul IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin

Ghidul de față te va învăța și ajuta cum să cumperi monede digitale sau crypto monede. Fie că este vorba de tipul IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin. Articolul este unul foarte detaliat, deci pentru a-l înțelege, relaxează-te și citește-l cu atenție până la final.

Despre investiția în monede digitale

Pentru început trebuie să știi că vom vorbi despre niște investiții. Uneori investițiile se pot dovedi adevărate lovituri pe parcursul vieții unui om. Alteori acestea se pot dovedi niște veritabile eșecuri din care nu poți decât să înveți și să mergi mai departe.

În această lume a investițiilor în crypto monede și fără un portofoliu foarte vast sau consistent, trebuie să înveți un singur lucru: documentează-te pe cont propriu înainte de aface orice investiție! Nu lua de bun tot ce spune unul sau altul, inclusiv în articolul de față. Cercetează.

Strategia Pump and Dump

Ce înseamnă strategia numită pump & dump. Adică crește o monedă virtuală ca mai apoi să o scadă foarte tare în timp ce băieții deștepți vând pe creștere. Din câte se știe sunt grupuri pe Telegram care fac pump & dump. Adică într-o zi se hotărăsc câteva mii de băieți deștepți să intre pe binance.com sau pe alt exchange și să cumpere în draci moneda XYZ la 0,05$ (să zicem). Moneda crește ușor.

Apoi, ei intră pe alte grupuri unde chipurile sfătuiesc userii să cumpere pentru că XYZ are o tendință de creștere și că acum e momentul să cumpere. Convingând și mai multe mii de oameni să cumpere moneda digitală XYZ, automat aceasta crește. De dragul exemplului să zicem că XYZ crește de la 0,05$ la 0,5$. Practic, a devenit o monedă digitală căreia i s-a făcut PUMP.

Iar după acest timp băieții deștepți vând cu prețul mare. Piața văzând că moneda se vinde masiv, scade automat prețul la o valoare mai mică per monedă decât au cumpărat băieții sfătuiți să cumpere pe creștere. Și astfel se produce fenomenul de DUMP, adică moneda respectivă scade tare. Băieții deștepți câștigă, cei care au cumpărat fără să se informeze, pierd. Iar asta e doar una dintre manevrele care se fac pe piața monedelor virtuale. Pentru că există multe SCAM-uri pe internet și trebuie să te ferești de ele pe cât posibil.

Concluzia este să te informezi individual din mai multe surse înainte să investești. Și apoi să investești doar banii pe care ești dispus să îi pierzi fără să-ți pară deloc rău după ei. Nu privi investițiile ca pe un joc de noroc, pentru că vei deveni disperat și vei ajunge să ”îți joci și mașina sau casa” pe modul ”totul pe o carte”. Nu trebuie să ajungi în zona aia.

Astfel, informarea este esențială și face diferența fundamental între un disperat grăbit să nu piardă cine știe ce tren și un investitor educat. Da, piața monedelor virtuale este extrem de volatilă și reprezintă investiții cu grad foarte mare de risc, însă asta nu înseamnă că nu te poți informa. Dacă ai înțeles importanța informării legate de monedele virtuale, acum urmează să vedem de ce ne informăm înainte de a investi în crypto monede.

Despre ce ne informăm la monedele virtuale. Informații investiții monede digitale

Este o discuție foarte lungă și elaborată. Nu trebuie să ne uităm doar la preț. Trebuie să ne uităm la tehnologia în sine și la utilitatea ei reală. Cine lucrează în echipa de dezvoltare? Cât de serioși sunt? Ce realizări au mai avut în trecut? Cât de rapide sunt tranzacțiile? Care e revoluția sau inovația din spatele monedei?

Și pentru că acest articol a pornit de la un prieten care mă suna disperat întrebându-mă cum să investească în Ripple (XRP) sau într-o monedă asemănătoare care să fie încă ieftină și cu care să dea lovitura mai târziu, am ales să discut un pic despre IOTA, Ripple și Stellar Lumens. Dar ca să fac acest lucru voi începe cu două vorbe despre Bitcoin și Ethereum.

Toată lumea care a citit acest articol până aici a auzit cu siguranță despre Bitcoin. Este prima monedă virtuală lansată în lume, iar scopul său a fost să înlocuiască alte tipuri de monede convenționale. În acest moment Bitcoin este cea mai scumpă monedă virtuală și probabil cea mai folosită. Scopul ei principal este cel de tranzacționare (așa a fost gândită la început).

Deși nu prea merită comparată cu Bitcoin (pentru că e altceva, chiar dacă se bazează tot pe Blockchain), Ethereum este mai degrabă o tehnologie în urma căreia rezultă ETH, o monedă ce se apropie de acum de 1.000$ bucata. Multă lume spune că dacă Bitcoin e versiunea 1.0, Ethereum ar fi versiunea 2.0, deoarece e o tehnologie mai bună și mai deșteaptă.

Despre Ripple XRP

Ripple este tehnologia. XRP este moneda. E o diferență între ele. Acum e o frenezie ca toată lumea să cumpere Ripple pentru că va fi the next big thing. Ripple nu este o chestie nouă. Și mai trebuie să știți că Ripple nu este descentralizată. Adică lucrul ăla care este cel mai apreciat la Bitcoin sau la Ethereum (platformă descentralizată), Ripple nu îl are. Tocmai de aceea este o tehnologie plăcută de către bănci, probabil.

Multă lume spune că Ripple este deja folosit de o grămadă de bănci mari. Greșit. Nu este folosit. Este TESTAT în acest moment de foarte multe bănci mari. Iar testarea unei tehnologii nu implică neapărat și implementarea unei tehnologii. Deși implementarea Ripple le-ar reduce băncilor costurile cu vreo 60% și nu văd de ce nu ar implementa această tehnologie, acest lucru nu garantează implementarea ei.

Dar atenție! Băncile care folosesc tehnologia nu sunt obligate să folosească token-urile XRP (adică moneda pe care poți să o cumperi). Băncile pot folosi token-uri proprii, ceea ce și cred că o să facă unele dintre ele. Pentru că tehnologia Ripple în sine nu obligă utilizatorii săi să folosească token-urile XRP în care multă lume se pregătește să investească. Deci, nu e obligatoriu ca prețul XRP să explodeze chiar dacă tehnologia Ripple va fi adoptată la nivel mondial de către toate băncile.

Pe lângă acest lucru, mai merită să te informezi înainte de a investi în Ripple și despre faptul că ”nu știe” Smart Contracts. Însă spre deosebire de Bitcoin și Ethereum (pentru că multă lume se întreabă acest lucru), Ripple face tranzacțiile mult mai rapid. Vorbim de câteva secunde comparativ cu minute la unele tranzacții Ethereum sau ore la unele tranzacții Bitcoin. E clar de ce lumea e cu ochii pe Ripple.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

Asta nu înseamnă că nu trebuie să nu investiți în XRP. Posibil să crească foarte mult de acum încolo. Posibil să să scadă. Orice e posibil. Însă înainte de a lua o decizie, trebuie să priviți problema pe toate părțile și să luați decizii în cunoștință de cauză, nu să vă aruncați la vorbele primului sfătuitor.

Despre Stellar Lumens

Stellar e un fel de Ripple. Însă un Ripple mai bun pentru că e și mai rapid, e descentralizat și știe și Smart Contracts. Este o tehnologie susținută și dezvoltată de însuși fondatorul Ripple, Jed McCaleb. Iar în echipa de adviseri sunt nume precum Patrick Collison de la Stripe (care a și investit 3 milioane de dolari în Stellar) sau Matt Mullenweg, fondatorul WordPress.

Despre IOTA

Este o tehnologie rapidă, scalabilă și cu taxe 0 de transfer. Se zice că va fi versiunea 3.0 deoarece se laudă că vor fi noua generație blockchain. IOTA este un blockchain gândit pentru IoT (Internet of Things).

Cum poți cumpăra monede virtuale

Unele crypto monede pot fi cumpărate cu bani normali gen Euro, Dolari sau Lei. Altele pot fi cumpărate doar cu alte crypto monede la rândul lor. De exemplu, Ethereum și Bitcoin poți cumpăra  și cu Lei sau direct cu cardul online. Pe când Ripple, IOTA (MIOTA) sau Stellar Lumens nu poți cumpăra decât cu alte crypto monede. Asta presupune că mai întâi trebuie să cumperi Ethereum sau Bitcoin și abia apoi poți să cumperi Ripple, IOTA sau Stellar Lumens.

Înainte de a cumpăra monede virtuale

Înainte de a cumpăra monede virtuale îți trebuie un portofel ca să le stochezi. Cel mai bun portofel pentru monede virtuale este un cold wallet. Un cold wallet este un portofel care nu este conectat la rețea, adică nu poate fi atacat în nici un fel atâta vreme cât stă deconectat. E ca și cum ai ține monedele virtuale într-un portofel fizic, nu ca și cum ai ține monedele virtuale într-un cont bancar.

Dacă ai de când să te joci cu mai mult decât 200-300 de euro pe monede virtuale, trebuie neapărat să-ți un astfel de cold wallet. Eu mi-am comandat azi un Ledger Nano S pentru că am citit recenzii foarte bune despre el pe internet și pentru că este mult mai puțin costisitor. Am deja peste 4.000 Euro sub formă de monede virtuale și nu vreau să îi pierd din cauza unui atac sau din cauza faptului că cei de la portofelul pe care îl folosesc acum s-au hotărât să nu mai ofere suport.

M-a costat un pic peste 80 Euro acest portofel virtual cu tot cu transport în România și urmează să sosească în 7-14 zile. Chiar dacă acum folosiți altceva, dacă dețineți mai mult de 200 Euro în monede virtuale trebuie neapărat să vă comandați acum un Ledger Nano S, ca să aveți investițiile protejate la cel mai înalt nivel posibil.

Update: Se pare că au mărit un pic prețul datorită cererii mari, dar acesta include transport gratuit în România. Acum costă 94,80 euro cu tot cu transport și TVA inclus. Tip: Dacă ai firmă cu RO înregistrat în UE, TVA-ul se reține la sursă și plătești mai puțin cu vreo 10 euro.

Bineînțeles, poți folosi și un hot wallet foarte bun pentru a păstra monedele virtuale, iar un Multi-Currency Digital Wallet pe care eu îl folosesc este Jaxx. Este gratuit și are aplicații pentru iOS, Android, Windows, Mac sau Linux. În plus, poate stoca mai multe tipuri de monede virtuale precum Bitcoin, Ethereum, Dash, Ethereum Classic, Augur, Litecoin, ZCash, Doge, Iconomi, Golem, Gnosis sau Civic.

Până îți sosește Ledger Nano S poți folosi Jaxx fără probleme ca portofel electronic. Pentru fiecare monedă în parte ți se va genera o adresă.

așa arată o adresă de Bitcoin unde poți trimite BTC: 15z2xbEf5oXUZkHbPsxiMD99C2Uk8vpqiP

așa arată o adresă de Ethereum unde poți trimite ETH: 0x41316eec532014303a86fbff4ef23c379ea8685b

așa arată o adresă de Litecoin unde poți trimite LTC: LN5bHrA7LbM4bW9gsHDedhiVUY1GwAakhp

Înșiruirile respective de cifre și litere reprezintă adresa ta unică. Ca să ai back-up la portofel ți se va genera o frază unică formată din mai multe cuvinte. Trebuie să memorezi și să-ți notezi acele cuvinte în fix aceeași ordine în caz că îți reinstalezi portofelul sau că trebuie să-l recuperezi. Această frază unică este foarte importantă și trebuie cunoscută de absolut nimeni în afară de tine. Frazele de back-up sunt folosite la toate portofelele, inclusiv la Ledger Nano S.

Dacă ți-ai instalat Jaxx pe PC și pe smartphone, iar pe Ledger Nano S l-ai comandat e timpul să cumpărăm niște monede virtuale.

Cum poți cumpăra Bitcoin

Pentru a cumpăra Bitcoin este recomandat BTCxChange. Este primul și cel mai cunoscut și de încredere Bitcoin Exchange din România, lansat în 2014.

Intri, îți faci cont, completezi datele personale, încarci copia după CI (așa cum trebuie oricum la toate exchange-urile), îți pui contul bancar și ești gata să faci prima depunere din care să-ți cumperi primii Bitcoin (sau o fracție).

Dacă din varii motive nu vrei să alegi BTCxChange, poți opta și pentru Changelly, loc de unde poți să cumperi cu bani reali o gamă mai variată de crypto monede și poți plăti inclusiv cu cardul anumite tipuri de monede digitale.

Cum poți cumpăra Ethereum

Procesul de cumpărare Ethereum este similar cu cel prin care cumperi Bitcoin. Depui bani normali (fiat currency) și cu ei cumperi Ethereum. Dacă stai la secundă în ceea ce privește variațiile de preț, îți recomand să faci mai întâi depunerea în wallet-ul exchange-ului și să cumperi când ți se pare ok, abia după ce s-a înregistrat depunerea. Asta pentru că mulți se plâng că durează mult tranzacțiile și că pierd mulți bani din cauza variațiilor de preț. Eu folosesc Coinflux.com pentru cumpărarea de Ethereum, pentru că sunt din România. Dar dacă din varii motive nu vrei să îi alegi pe ei, poți apela tot la Changelly.

Cum poți cumpăra Ripple

Eu folosesc Binance.com. Atenție acesta este doar un crypto to crypto exchange, adică nu poți depune bani reali ca să cumperi crypto monede, ci poți folosi doar crypto monede ca să cumperi alte crypto monede. Deci, trebuie să-ți cumperi niște Bitcoin sau Ethereum înainte și să-i pui în portofelul tău, ca să îi poți depozita pe Binance.com pentru achiziția altor monede.

Update: Datorită cererilor mari de deschidere de conturi, cei de la Binance.com au sistat temporar realizare de conturi noi. Printr-o postare de pe blogul lor ei spun că această măsură este temporară și că vor da drumul din nou la conturi noi după ce fac upgrade la infrastructură.

Update 2: Se pare că s-a găsit o metodă să îți faci cont! Intră pe Binance.com și apasă al treilea buton din stânga sus (LaunchPad). Apoi apasă Register în dreapta sus. Ar trebui să meargă!

Cu alte cuvinte pașii de achiziție de Ripple, IOTA, Stellar Lumens sau orice altă monedă virtuală de pe Binance.com ar fi următorii:

1.Îți faci portofel pe Jaxx dacă nu ai încă. Și îți comanzi un Ledger Nano S ca să îți ții toate monedele în siguranță. Jaxx nu știe să țină Ripple, Stellar Lumens sau IOTA, așa că dacă vrei să ții în siguranță una din aceste trei monede sau pe toate, va trebui să ți-l cumperi până la urmă. Pentru că portofelele online pentru ele nu îmi inspiră nici încredere, nici ușurință în utilizare (mai ales portofelul IOTA).
2. Cumperi Bitcoin sau Ethereum de pe Changelly sau BTCxChange.
3. Îți faci cont pe Binance.com.
4. Depui cantitatea de Ethereum sau Bitcoin pe Binance.com.
5. Cumperi cantitatea dorită de Ripple, IOTA, Stellar Lumens sau ce mai vrei tu folosind depozitul de Ethereum sau de Bitcoin.

Acest articol nu poate fi considerat un sfat de investiții. Deși vrem să vă oferim toate informațiile importante pe care le putem obține, cititorii ar trebui să facă propriile lor cercetări și să-și asume întreaga responsabilitate pentru deciziile lor.

Sursa text: gabrielursan.ro