Cum să faci economii lunar

Impartiti-va veniturile intre nevoi, dorinte, economii si rambursarea datoriilor, utilizand metoda 50/30/20.

Ce este un buget? Un buget este un plan pentru fiecare leu pe care il aveti. Nu este magie, dar reprezinta mai multa libertate financiara si o viata cu mult mai putin stres. Iata cum sa configurati unul.

Cum sa economisesti bani

Aflati salariul net dupa impozitare

Daca primiti un salariu regulat, suma pe care o primiti este probabil salariul net, dar daca aveti deduceri automate, economii si asigurari de sanatate si de viata, adaugati-le inapoi pentru a va oferi o imagine reala a economiilor si cheltuieli. Daca aveti alte tipuri de venituri asigurati-va ca platiti impozitele catre stat. Foarte important de stiut este ca se poate economisi indiferent de salariul net pe care il castigati, inclusiv cu un salariu minim pe economie.

Automatizati-va economiile

Automatizati cat mai mult posibil, astfel incat banii pe care i-ati alocat pentru un anumit scop sa ajunga acolo cu un efort minim din partea dvs. Un partener de responsabilitate sau un grup de asistenta online va poate ajuta, astfel incat sa fiti raspunzatori pentru alegerile care afecteaza bugetul.

Incercati un plan simplu de bugetare

Va recomandam popularul buget 50/30/20. In acesta, cheltuiti aproximativ 50% din salariu net pe necesitati, nu mai mult de 30% pe dorinte si cel putin 20% pe economii si rambursarea datoriilor.

Ne place simplitatea acestui plan. Pe termen lung, cineva care urmeaza aceste linii directoare va avea datorii gestionabile, spatiu pentru a se rasfata ocazional si economii pentru a plati cheltuieli neregulate sau neasteptate si pentru a se retrage confortabil.

Alocati pana la 50% din venitul dvs. pentru nevoi

Nevoile dvs. aproximativ 50% din venitul dvs. dupa impozitare ar trebui sa includa:

Daca esentialul dvs. absolut depaseste suma de 50%, este posibil sa fie necesar sa la limitati pentru o vremea in a va dori. Insa, nu este sfarsitul lumii, dar va trebui sa va ajustati cheltuielile.