Cum să mănânci să nu te îngrași de Sărbători! Cinci sfaturi utile

Cum să mănânci să nu te îngrași de Sărbători? Tentația bunătăților de pe mesele de Sărbători este uriașă! Dar asta nu înseamnă că nu ne putem abține de la excese.

Putem mânca din orice dar asta nu inseamnă că trebuie să ne indopăm pană când nu mai putem respira. Potrivit medicilor, dieta echilibrată, hidratarea corespunzătoare, mișcarea și odihna sunt factorii cheie în această perioadă, informează Jurnalul Național. Un kilogram în plus nu e o mare tragedie, însă statisticile arată că în perioada sărbătorilor, mulți dintre noi avem tendința să punem mai mult. Dacă vreți să vă bucurați de Crăciun și Revelion și să va păstrați silueta țineți cont de câteva sfaturi date de nutriționiști.

Cinci sfaturi utile de la specialiști

1. Sărbătorile nu înseamnă doar mâncare

Mulți pierd din vedere faptul că Sărbătorile înseamnă și întâlniri cu familia și cu vechii prieteni, bătăi cu zăpada, sporturi de iarnă, târguri de Crăciun, etc. Iar dacă mergi în vizită la cineva nu mergi ca să mănânci, ci că să stai de vorbă. La fel și la petreceri: ocupă-ți timpul cu dans și conversații plăcute.

Citește și: CUM AFLI GREUTATEA UNUI PORC FĂRĂ SĂ-L CÂNTĂREȘTI! UN TRUC SIMPLU, IEFTIN ȘI NECESAR ÎN PERIOADA ASTA

2. Nu te abține de la nimic, dar mănâncă cu măsură

Totuși, la masă va trebui să te așezi. Sfatul nutrionistului Mihaela Bilic este să mănânci câte puțin din toate pentru că în mod clar nu te vei putea abține de la bunătăți. Specialistul mai recomanda împărțirea unei meșe pe tot parcursul zilei: aperitivele dimineață, sarmalele la prânz, iar friptura și salata de legume seara.

3. Gătește dietetic

Dacă masa va fi bogată, ar fi bine să conțină mâncăruri cât mai ușoare. “Salata boeuf nu trebuie să fie înecată în maioneză, iar sarmalele nu trebuie să plutească în grăsime”, spune dr. Mihaela Bilic, care mai recomanda în fiecare zi câte o salată de legume. Pentru a mai scuti din calorii, poți să modifici rețetele de mâncare și dulciuri.

Desigur, există opțiunea să mergi pe un meniu vegetarian de Sărbători, care, teoretic, are mai puține calorii. Dacă nu vrei să mergi până la extremă, caută modalități alternative de a prepara produsele tradiționale: sarmale din piept de pui, friptură de curcan la cuptor în locul cărnii de porc prăjite, un iaurt cu fructe în loc de tortul cu frișcă și ciocolată.

4. Atenție la combinații

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne recomanda să fim atenți la combinațiile de alimente pe care le facem. Din punctul sau de vedere, sarmalele sunt un pericol, atât pentru siluetă, cât și pentru sistemul digestiv, din cauza combinației între carnea grasă și orezul amidonos.

De altfel, mulți nutriționiști susțin că mâncarea în sine nu ne îngrașă, ci combinațiile pe care le facem. Din punctul lor de vedere, este greșit să combinăm grăsimile și carbohidrații. Asta înseamnă că poți să te bucuri de friptură, de salată boeuf, dar fără să adaugi și pâine. Iar dacă decizi să mănânci cozonac, acesta ar trebui să reprezinte o masă separată că să nu fie combinat cu grăsimi.

5. Diminuează efectul aportului de grăsimi

Consumă alimentele grase alături de legume verzi. Mai exact, dacă alegem o friptură de porc, nu o vom mânca alături de cartofi prăjiți, ci mai degrabă cu o salată verde.

Sursa foto: realitatea