Cum să prelungești viața echipamentului auto

Ca în orice domeniu care presupune folosirea unor echipamente performante, în activitatea fiecărui service auto intervine la un moment dat etapa de mentenanță a utilajelor, sculelor, aparaturii etc.

Într-adevăr, primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când îți echipezi propriul service auto este calitatea și rezistența aparaturii. Dar cum productivitatea și eficacitatea unui atelier depind în egală măsură de factorul uman și de factorul mecanic, echipamentele auto trebuie menținute în stare optimă.  În acest articol îți vom prezenta care sunt principalele echipamente auto necesare pentru service-ul tău alături de câteva sfaturi utile pentru a prelungi durata de viață a acestora.

Echipamente auto necesare pentru un service auto

Elevatoare auto

Una din cele mai importante achiziții pentru orice service este elevatorul. Fie că vorbim despre un elevator cu 2 coloane sau un elevator cu 4 coloane, acest echipament îți va fi de folos pentru orice problemă mecanică, precum și la reparații ale direcției, evacuării, suspensiei, transmisiei și multe altele.

Înainte de a achiziționa un elevator auto, informează-te cât mai bine în prealabil astfel încât să poți face o alegere bună pentru tine și atelierul tău. De la caracteristici și funcționalitate, până la modul de instalare și utilizare, asigură-te că investești într-un echipament performant, eficient, sigur și care te poate ajuta să lucrezi mai rapid și să economisești spațiu de lucru în service.

Scule de mână

Orice mecanic are nevoie de propria trusă de scule. Poți găsi truse complet echipate cu uneltele de bază: chei fixe, chei tubulare, clichet, chei dinamometrice, șurubelnițe sau ciocane. O trusă profesională poate fi identificată după numărul de cheie de care dispune. Cele mai importante accesorii ale truselor de scule auto, cu rolul de a deșuruba sau înfileta, cheile auto sunt disponibile atât  în modelele cu cap deschis, cât și cele cu cap închis – cheile tubulare. Sau chei lungi și specializate pentru bujii sau cheile comune cu vârf în formă de semilună, care aplică o forță de prindere din două puncte diferite (recomandate pentru operațiuni nu sunt foarte dificile).

Cheia dinamometrică este piesa de rezistență a trusei de scule auto profesională. Cheia este o investiție costisitoare, care măsoară momentul de torsiune și aplică forță în mod controlat în momentul strângerii pieselor.

Aparat de sudură

Cu siguranță te-ai mai întâlnit cu operațiunea de sudură în activitatea de zi cu zi a atelierului tău auto și cu siguranță te-ai întrebat la un moment dat care este cea mai sigură metodă de a folosi un aparat de sudură. Fiind o procedură care necesită pregătire prealabilă și experiență de muncă, primul pas important pe care trebuie să îl faci este să înveți cum funcționează un aparat de sudură, care este aparatul de sudură potrivit (cu electrod MMA, Mig Mag sau Tig) și care sunt etapele și normele de siguranță pe care trebuie să le respecți.

Înainte de a cumpăra un aparat de sudură, indiferent de tipul acestuia, va trebui să știi că va avea nevoie de o întreținere corespunzătoare, precum și de achiziționarea în timp a unor elemente consumabile. Așa că, cel mai bine ar fi să te interesezi care sunt aceste elemente consumabile, care va fi frecvența cu care va trebui să le înlocuiești, precum și cât de ușor le vei găsi pe piața din România.

Echipamente de diagnoză

Având în vedere că mașinile cu ECU (electronic central unit) încorporat sunt din ce în ce mai populare, diagnoza auto a devenit indispensabilă în orice service auto.  Aceasta procedură este realizata utilizând un sistem computerizat și o interfață specifică, în funcție de brandul mașinii. Orice mașină care permite acces digital sau analogic la modulele sale electrice și electronice poate fi supusă unei diagnoze. Includem aici autoturismele mici, dar și autoutilitarele. Dispozitivul cu care se face diagnoza auto se numește tester auto. Testerele afișează un cod de eroare, care este un punct de plecare pentru a descoperi problema reală. De multe ori, problema nu este cauzată de piesa care afișează codul de eroare, ci de altele. Este motivul pentru care diagnoza trebuie făcută întotdeauna într-un service.

Cum să previi deteriorarea echipamentelor auto

Cel mai întâlnit fenomen care provoacă deteriorarea echipamentelor auto, și a oricărui instrument din metal, este oxidarea. Expuse la oxigen, anumite metale pot suferi o reacție chimică numită și coroziune, iar rugina este rezultatul acesteia. Cum umiditatea este pretutindeni, o soluție bună este depozitarea în dulapuri de scule ermetice, care menține uneltele în condiții optime. De asemenea, poți să acoperi echipamentele voluminoase cu un strat de protecție (de exemplu, prin galvanizare).

Nu în ultimul rând, întreținerea corectă a sculelor și a suprafețelor acestora este, de asemenea, importantă. Diferitele măsuri pe care le-am menționat sunt practice, dar nu vor fi eficiente dacă sculele nu sunt întreținute și verificate constant.

Acestea au fost cele mai importante sfaturi pentru a menține sculele auto în stare optimă cât mai mult timp. Iar în ceea ce privește echipamentele necesare într-un service auto, pe eqp.ro găsești tot ce ai nevoie pentru a putea oferi servicii complete. Nu ezita să arunci un ochi pe site-ul nostru!

Sursa foto: Canva PRo