Cum să prepari pasca de Paște. Rețeta tradițională și delicioasă cu brânză și stafide

Cum se prepară pasca de Paște. Pe lângă cozonac, pasca este al doilea desert tradițional de Paște, poate chiar mai iubit datorită brânzei de vaci și a stafidelor.

Ingrediente pentru Pasca de Paște:

Pentru aluat:

500 g făină

120 g zahăr

250 ml lapte + 2-3 linguri în plus dacă este necesar

50 g unt

50 ml ulei vegetal

2 gălbenușuri de ou

coaja de la 1 lămâie

7 g drojdie uscată

1 pliculeț zahăr vanilat

1 praf de sare

Pentru the umplutură:

400 g brânză de vaci

2 ouă

3 linguri de zahăr sau mai mult, după gust

100 g stafide

3 linguri griș

câteva picături esență de vanilie

1 pliculeț zahăr vanilat

coaja de la 1 lămâie

1 ou mic pentru uns

puțin zahăr pentru presărat pe deasupra

Mod de preparare Pasca de Paște:

Pui 1 pliculeț de zahăr vanilat în lapte și îl pui la fiert. Lași să se răcească până devine călduț. Pui drojdia într-un bol, adaugi 2 linguri de făină și 1 lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte călduț, cât să poți face o pastă. Acoperi cu un prosop de bucătărie și lași să creacă 10-15 minute sau până când și-a dublat dimensiunea, într-un loc cald. Între timp, cerni făina. Pui restul de zahăr în restul de lapte călduț și amesteci până se dizolvă. Topești untul, adaugi și uleiul și amesteci. Lași să se răcească.

Torni pasta de făină cu drojdie peste făină, adaugi gălbenușurile de ouă, câteva picături esență de vanilie și coaja de la 1 lămâie. Amesteci rapid și apoi începi să adaugi lapte puțin câte puțin pentru a forma aluatul. Amesteci câteva minute și mai adaugi puțin lapte dacă e necesar pentru a obține o cocă mai moale. Adaugi sarea și puțin câte puțin amestecul de unt si ulei topit și răcit. Frămânți aluatul circa 15 minute. Coca va fi moale și lipicioasă. O transferi într-un castron și îi dai o formă rotundă cu mâinile. Acoperi cu un prospo de bucătărie și o lași să crească circa 1 oră sau până și-a dublat dimensiunea.

Pentru a face umplutura, amesteci la un loc brânza de vaci, ouăle, grișul, stafidele, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și esența de vanilie. Guști și  mai adaugi zahăr dacă crezi că e nevoie. Preîncălzești cuptorul la 180 grade Celsius. Ungi cu unt fundul și pereții unui vas rotund și acoperi cu hârtie de copt. Îți ungi puțin mâinile și scoți aluatul din castron. Îl împarți în două. Din jumătate faci un cârnat gros și îl tai în 3. Întinzi fiecare dintre aceste bucăți de aluat formând suluri subțiri de circa 40 cm lungime și le împletești într-o cunună.

Iei cealaltă parte de aluat și o pui pe fundul vasului pe care îl vei da la cuptor. Presezi pentru a acoperi complet fundul. Cu o furculiță înțepi peste tot pentru a te asigura că aluatul nu va crește prea mult în cuptor. Iei cununa împletită și o pui în vas pentru a forma o margine frumoasă. Torni umplutura în interior.

Cu pensula ungi partea superioară a cununii împletite cu oul bătut și presari puțin zahăr. Dai la cuptor pentru 40 – 50 minute până când a crescut și s-a rumenit frumos.

Sursa rețetă și foto: whereismyspoon.co