Cum sa te COMPORTI cand mergi in VACANTA LA MARE

VARA este anotimpul vacantelor, al concediilor, cand cei mai multi turisti PLEACA SPRE MARE. Un sejur la mare trebuie sa fie placut, relaxant pentru toata lumea, dar pentru a reusi acest lucru trebuie sa avem in vedere cateva REGULI DE COMPORTAMENT.

La mare, cele mai multe ore sunt petrecute pe plaja. PLAJA ESTE UN LOC PUBLIC, unde trebuie sa avem grija sa nu deranjam pe nimeni, sa respectam intimitatea celorlalti. Daca sunteti pe o plaja privata, prevazuta cu sezlonguri si umbrele, e mai simplu, deoarece acestea sunt asezate astfel incat ”vecinii” sa nu se deranjeze unii pe altii. Daca sunteti pe o plaja in care FIECARE VINE CU PROSOPUL/CEARSAFUL, incercati sa PASTRATI O DISTANTA CORESPUNZATOARE fata de persoanele din apropiere, respectati spatiul celor din vecinatate.

EVITATI SA ALERGATI PE PLAJA IN ZONA IN CARE SUNT ASEZATE PROSOAPE, pentru a nu arunca nisip pe cei care vor sa se bucure de soare. Daca doriti sa faceti sport pe plaja cu orice pret, puteti alerga la malul marii, unde nisipul e ud si nu se imprastie usor. Cand SCUTURATI PROSOPUL DE NISIP pentru a-l impaturi, TINETI CONT DE DIRECTIA DIN CARE BATE VANTUL, pentru a nu-l scutura pe prosoapele altora.

JOCUL CU MINGEA pe plaja sau in apa e distractiv, cu conditia sa NU-I DERANJATI PE ALTII. E neplacut sa te trezesti cu o minge de volei aruncata in cap.

Daca sunteti amatori de muzica, puteti asculta genul preferat in casti, NIMENI NU E OBLIGAT SA ASCULTE MUZICA IMPREUNA CU DUMNEAVOASTRA. Acelasi lucru e valabil si in cazul in care sunteti microbisti. Puteti asculta meciul care va intereseaza tot in casti, nu toti vor sa cunoasca scorul echipei al carei suporter sunteti.

CITESTE SI: TRENURILE SOARELUI INCEP SA CIRCULE DIN ACEST WEEK-END

Daca v-ati luat pe plaja o gustare — un sandvis, fructe, o punga cu floricele sau o inghetata —NU ARUNCATI AMBALAJUL LA INTAMPLARE. Plaja e prevazuta cu cosuri de gunoi, iar daca acestea sunt la distanta mare de dumneavoastra puneti resturile intr-o punga pe care o veti arunca la cosul de gunoi cand plecati de pe plaja.

Daca sunteti in grup si vreti sa va impartasiti cele mai noi bancuri, AVETI GRIJA LA LIMBAJUL VORBIT. Pe plaja sunt multi copii si nu trebuie sa auda cuvinte nepotrivite pentru varsta lor. E politicos sa salutati la sosire si la plecare persoanele de pe plaja langa care va asezati, dar nu e politicos sa intrati in discutii personale cu acestea.

SUPRAVEGHEATI-ZA COPIII IN PERMANENTA in primul rand pentru a nu se rataci si in al doilea rand pentru a evita posibile accidente. Nu lasati copiii sa treaca peste alte prosoape cu picioarele pline de nisip. Cei care aleg sa vina pe plaja impreuna cu un caine trebuie sa se asigure ca acesta nu deranjeaza pe nimeni.

CAND PLECATI DE LA PLAJA, PUNETI-VA TRICOUL/ROCHIA DE PLAJA. Nu intrati in magazine sau in restaurant imbracati doar cu costumul de baie. Singurul loc unde puteti merge doar cu costumul de baie sunt terasele de pe plaja.

FUMATORII vor avea grija sa aiba la indemana un recipient (dozele goale de suc sau bere sunt cele mai indicate) in care sa puna scrumul si in care sa stinga tigara. Nu aruncati resturi de tigara pe nisip, nici nu le ingropati in nisip. La plecare scrumiera improvizata va fi aruncata la gunoi.

Bunele maniere trebuie sa va ghideze nu doar pe plaja, ci si la HOTELUL SAU VILA UNDE SUNTETI CAZATI.

SALUTATI PERSONALUL HOTELULUI la venire si la plecare, fiti politicosi cu cameristele. PASTRATI CURATENIA in camera, pe balconul acesteia si pe holul comun al hotelului. FUMATI doar in locurile special amenajate sau pe balcon. Respectati orele de odihna ale celorlalti turisti, nu toti vin la mare pentru a petrece noptile in cluburi, unii au copii care trebuie sa doarma noaptea.

Daca sunteti cazati intr-o vila unde livingul, bucataria sau curtea sunt spatii in care au acces toti turistii faceti curatenie in bucatarie dupa ce ati mancat, strangeti de pe masuta din living canile de cafea sau paharele si spalati-le. Nu faceti zgomot daca va intoarceti seara tarziu, nici daca va treziti prea devreme si vecinii inca dorm.

DACA FRIGIDERUL ESTE COMUN, aveti mare grija sa nu mancati/beti din ceea ce nu va apartine. Exceptie fac cazurile in care sunteti un grup de prieteni si la masa stati impreuna, proviziile de mancare si bautura fiind comune.

sursa: Agerpres

sursa foto: viatabuna.ro